"Avrupa Göç Krizi"

Mafyanın Elinde Bir Göçmen Merkezi: Capo Rizzuto

İtalya'nın Calabria şehrinde bulunan göçmen merkezinde yürütülen soruşturmayla ortaya çıkan skandal, göçmen merkezlerinin güvenliği tartışmaısını yeniden gündeme getirdi.

Avrupa’nın en büyük göçmen merkezlerinden birine ev sahipliği yapan Calabria’daki Capo Rizzuto adasındaki sığınmacı merkezindeki insanlık dışı koşullar İtalyan medyasında gündeme taşındı. Merkezin mafyanın kontrolüne geçtiği, çok sayıda kriminal olayın yaşandığı rapor ediliyor.

Konuyla ilgili araştırma yürüten İtalyan savcı, ilk olarak, mafyanın Avrupa’nın en büyük göçmen alım merkezlerinden biri olan Capo Rizzuto’da hâkimiyet sağladığını ve devletin göçmenler için ayırdığı fondan para sızdırdığını açıklamıştı.

 

Skandalın Ortaya Çıkışı

Jonny Operasyonu (İt: “Operazione Jonny”) adı verilen soruşturma kapsamında İtalyan Polisi (Carabinieri), adadaki bir rahip ve bir Roma Katolik Birliği Başkanı da dâhil olmak üzere 68 kişiyi tutuklamıştı. Başkan’ın ruhani destek adı altında göçmenlerden 132 bin Avro topladığı iddia edildi. Bu kişilere isnat edilen suçlar arasında gasp, devlet fonlarının kötüye kullanımı ve mafya üyeliği bulunuyordu. Polis tutuklananların çoğunun, İtalya’nın en güçlü organize suç örgütü ve Avrupa’nın en büyük kokain ithalatçılarından biri olan Ndrangheta mafyasının Arena klanına ait olduğunu açıkladı. Arena klanının başta bahis oyunları olmak üzere eğlence sektöründe oldukça etkin olduğu biliniyor. Skandalla ilgili araştırma yapan gazeteciler, mafyanın taşeron yemek şirketi üzerinden 9 yılda 36 milyon Avroya yakın yolsuzluk yapıldığını öne sürdü.

Soruşturmayı yürüten polisler mafya klanının Capo Rizzuto dışında başka yerlerde de benzer uygulamalara başvurmuş olabileceğinden şüpheleniyor. Soruşturma ile klana ait 84 milyon Avroluk varlığa el konuldu.

Capo Rizzuto Adası’ndaki göçmen  merkezi, 1200’ü aşkın insana ev sahipliği yapıyor. İtalya’nın ve Avrupa’nın en büyük merkezlerinden biri olan Capo Rizzuto’da hükûmet 2006-2015 arasında göçmenlerin temel ihtiyaçları için 16 milyon avroluk bir ödenek ayırmıştı.

Mafyanın kazanç sağlama şeklini İtalyan savcı Nicola Gratteri ise şöyle açıklıyor: “Yemek firmasının örneğin 500 kişiye öğün çıkarması gerekiyorsa bu sayı 300’le sınırlı kalıyor, 200 kişi ise aç kalıyordu.”  

 

Göçmen Merkezleri Yeniden Gündemde

Capo Rizzuto’daki olay dünya kamuoyunda büyük tepki çekse de göçmen merkezlerinde mafya etkisi İtalya için yeni değil. 2015’te polis benzer şekilde 44 yerel siyasetçi ve iş adamını göçmen merkezlerinde yolsuzluk yaptıkları gerekçesiyle tutuklamıştı.
İtalya’da göçmen merkezleri hayati bir role sahip.175 binden fazla göçmene ev sahipliği yapan merkezlere İtalyan hükûmeti gıda, giyim, psikolojik destek ve sağlık hizmetleri sağlıyor. Ancak merkezlerde açığa çıkan skandallar İtalya’nın göçmenler için ne kadar güvenli olduğu tartışmalarını da kaçınılmaz olarak beraberinde getiriyor.

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler