"Belçika"

Gent’te Yapılan Diyanet Camisi Protesto Edildi

Belçika’nın Gent şehrinde yapımı devam eden Yeşil Camii, ırkçı parti Flaman Menfaati tarafından protesto edildi.

8 Kasım 2017 admin

Belçika’nın batısında bulunan Gent şehrinde geçtiğimiz dönem 10 bin metrekare üzerine kurulacak olan Yeşil Camii için yapım izni çıkmıştı. Eski bir elektrik santralinin camiye dönüştürüleceği mekân, iki büyük seminer salonu, bir kütüphane, bir kafetarya ve 500 kişilik bir mescide ev sahipliği yapacak. Ekolojik bir yapı olacak olan Yeşil Camii’nin 23 metrelik 2 minaresi de olacak. Gent’te cami minarelerinden ezan okunmayacak.

Belçika’nın bölünmesini isteyen Yeni Flaman İttifakı Partisi’nin ise cami yapımına itirazı var. Projenin büyüklüğünün mahalle bütünlüğüne zarar vereceğini düşünen parti, aynı zamanda caminin Türkiye’deki Diyanet gözetiminde, yani yurt dışı ayaklı olmasından endişe duyuyor. Buna karşın proje sorumluları cami finansmanının Belçika’da bulunan Müslüman cemaat tarafından karşılanacağını açıkladılar.

Irkçılardan Gent’te Cami Protestosu

Gent Belediye Başkanı Daniël Termont ve Şehircilikten Sorumlu Belediye Encümeni Sven Taeldeman’ın olumlu karşıladığı cami projesi, 7 Kasım’da Belçika’nın ırkçı partisi Flaman Menfaati tarafından protesto edildi.

Ağırlıklı olarak Türklerin yaşadığı bir mahallede düzenlenen protestoda çatışma çıkmasından endişe duyan emniyet güçleri yoğun güvenlik önlemleri aldılar. Protestonun gerçekleştiği mahalle tamamen kapatıldı ve güvenlik güçleri gerektiğinde müdahele edebilmek için tomaları hazır bulundurdu. “İslam’a bir santim toprak dahi vermeyeceğiz” ve “Minareler bu mahallenin İslam tarafından fethedildiğini gösterir” sloganlarıyla düzenlenen protestoya beklenilenden çok daha az katılım sağlandı. Flaman Menfaati Partisi’nin baş aktörlerinden Filip Dewinter’in de dâhil olduğu protestoya toplam 50 kişi katıldı.

Müslüman Cemaatten Gent’te Cami Dayanışması

Emniyet güçlerinin yanı sıra protestoya karşılık vermek için 250 civarı Türk genci de protesto alanına geldi. Çatışmaları önlemek ve sağduyu ve sükuneti muhafaza etmek için güvenlik güçleriyle beraber Gent şehrindeki Türk dernek ve camilerinin yöneticileri de orada bulundu.

Protesto gösterisi öncesinde yazılı bir açıklama yayınlayan Belçika İslam Federasyonu’na bağlı Gent Tevhid Camii Başkanı Mustafa Özdemir, mabetlerin toplumun saygı ve hoşgörü çerçevesini güçlendirdiğini söyleyerek, Gent’teki Müslüman cemaati provokasyonlara karşı uyardı. Müslümanların ibadet özgürlüğünü gerçekleştirilmesine karşı çıkanların, toplumu ayırıcı oluşumlarda bulunmalarının kabul edilemez olduğunu söyleyen Özdemir, Flaman Menfaati gibi ırkçı oluşumların toplumu provoke ettiğini ve farklı din ve kültüre sahip olan insanları birbirlerinden uzaklaştırdığını ifade etti. (nsa)

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler