"Avrupa Göç Krizi"

Avusturya: 11 Yaşındaki Mülteci Çocuk Kampta İntihar Etti

Geçen hafta Başkent Viyana’nın güneyinde yer alan Baden’de bir mülteci kampında gerçekleşen intihar hakkında Avusturya polisi dün bir soruşturma başlattı.

Viyana’daki bir mülteci kampında 6 kardeşiyle birlikte kalan 11 yaşındaki Afgan çocuk henüz bilinmeyen bir sebepten dolayı intihar etti. İsmi açıklanmayan çocuk, altı kardeşinin bakımını üstlenmişti. İntihar girişiminin ardından hastaneye kaldırıldıktan bir gün sonra hayatını kaybetti.

 

Soruşturma Açılıyor

Kamu denetçisi Guenther Kraeuter, kamptaki yetkililerin durumdan haberdar olduğu fakat bir yardımda bulunmadığı iddiaları üzerine soruşturma başlatılacağını açıkladı. Avusturya basınında yer alan habere göre, 23 yaşındaki ağabeyiyle birlikte kardeşlerinin bakımıyla sorumlu olan çocuğun bunalım sonucu intihar etmiş olabileceği öne sürüldü. Kamp yetkililerinin ailenin durumunu bildiği halde tedbir almadığı iddiası ise önümüzdeki günlerde soruşturmanın derinleşmesiyle açığa çıkacak.

 

Çocuk İntiharlarında Artış

Yetkililer, son haftalarda mülteci çocuk intiharlarındaki artışa dikkat çekiyor. Hükümetleri “koruyucu tedbirleri” almamakla suçlayan insan hakları grupları, küçük yaşta ailelerinin geçim sorumluluğunu kaldıramayan çocukların kendini yaralama veya intihar yoluna başvurduklarının altını çiziyor.

Son olarak 2017 Mart ayında İnsan Hakları Gözlemevi, kamplarda uzun süre geçiren çocukların psikolojisinin ciddi anlamda olumsuz etkilendiğini ve Yunanistan’daki merkezlerde birçok çocuğun intihar teşebbüsünde bulunduğunu ortaya çıkaran bir rapor yayımlamıştı.

 

Avusturya’da Siyasi Durum

Son olarak göçmen yardımlarında kesinti kararlarıyla gündeme gelen ülkede Yukarı Avusturya, Aşağı Avusturya ve Burgenland eyaletlerinde yeni gelen göçmenlere yapılan aylık 570 Avro tutarındaki yardımların düşürülmesi ve ailelere verilen desteklerin azami 1500 Avro’da kalmasına karar verilmişti. Bunun ardından çok sayıda göçmen başta Viyana olmak üzere ülkenin diğer bölgelerine taşınmıştı.

2015’ten beri 150.000 iltica talebinin yapıldığı Avusturya’da 15 Ekim’de yapılan seçimlerde göçmen karşıtı çıkışlarıyla gündeme gelen Sebastian Kurz’un liderliğindeki Özgürlük Partisi yüzde 31.5 oy alarak birinci olmuştu. Hala süren görüşmelerde Kurz’un partisinin koalisyon üyesi olması muhtemel görünüyor. Seçim sonrası durum Avusturya’da göçmen karşıtlığı, İslamofobi, yabancı düşmanlığı ve ırkçılık gibi konulardaki endişelerin artmasına sebep olmuştu.

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler