"Hollanda"

Hollanda İnsan Hakları Enstitüsü: “Başörtülü Polise Ayrımcılık Yapıldı”

Hollanda İnsan Hakları Enstitüsü başörtüsü ile çalışmak isteyen Müslüman polis memurunu haklı buldu. Tavsiye niteliğinde olan söz konusu kararda, Hollanda'da polis memurlarına yönelik başörtüsü yasağının ayrımcı nitelikte olduğu belirtildi.

21 Kasım 2017 admin

Hollanda İnsan Hakları Enstitüsü’nün kararı başörtüsü ile çalışmak isteyen Müslüman polis memurlarının önünü açtı. Tavsiye niteliğinde olan söz konusu kararda, Hollanda’da polis memurlarına yönelik başörtüsü yasağına ayrımcılık yapıldığı gerekçesiyle itiraz eden Müslüman kadın haklı bulundu.

Dava 2013’ten beri Hollanda Polisi’nde çalışan 26 yaşındaki Sarah Izat’ın başörtüsünden dolayı kariyerinde karşılaştığı engeller ile açıldı. Hollanda’da 2011’de hükümet tarafından belirlenen kural, polis memurlarının dini sembol taşımalarını yasaklıyor. Sebep olarak polisin tarafsız olması gerektiği ve başörtüsü gibi dini sembollerin polisin tarafsızlığına zarar verdiği öne sürülüyor.

Rotterdamlı polis memuru görevi esnasında vatandaşlar tarafından gelen ihbarları kaydetmekle sorumluydu ve kamusal alanda doğrudan vatandaşlar ile irtibatta değildi. Ancak Izat’in başörtüsü, kariyerinde giderek bir sorun teşkil etmeye başladı. Bunun üzerine başörtülü kadın Hollanda İnsan Hakları Enstitüsü’nün durumu değerlendirmesini isteyerek dava açtı.

Hollanda Polisi’ne Ayrımcılık İddiası

Hollanda İnsan Hakları Enstitüsü, Sarah Izat’ın görev tanımını göz önünde bulundurarak, Hollanda Polisi’nin kendisine yönelik uyguladığı başörtüsü yasağı için öne sürdüğü gerekçeleri yetersiz buldu. Zira Izat görevi esnasında yaptığı idari işlemlerde vatandaşla doğrudan muhatap olmadığı için polisin tarafsızlığına zarar vermiyor ve vatandaşlarla görevi kapsamında video görüşmesi yaptığında kendi güvenliğini tehlikeye atmıyor. Hollanda Polisi’nin söz konusu tarafsızlık ve güvenlik gerekçelerini yetersiz bulan Enstitü, Sarah Izat’a karşı din temelli ayrımcılık yapıldığı sonucuna vardı.

Ancak Hollanda İnsan Hakları Enstitüsü tarafından alınan kararlar bağlayıcı değil. Bu nedenle Sarah Izat’ın durumu Hollanda Polisi’nin vereceği karardan sonra netleşecek. Izat kararın bağlayıcılığı olmasa bile saygın bir konumda olan Enstitü’den böyle bir açıklama gelmesini önemsiyor. Başörtülü polis memuru, bu karar ile yasağın tamamen kaldırılmasını ve böylece Müslüman kadınların başörtüsü ile kamusal alana ve iş piyasasına katılımlarının artmasını ümit ediyor.

Hollanda Polisinde Başörtüsü Tartışması

Poliste başörtüsü yasağına dair tartışmalar Hollanda’da Mayıs ayında da gündeme gelmişti. Amsterdam Polisi, polis kadrosunda göçmen kökenlilerin hala yeterince temsil edilmediğini söyleyerek polis memuru olmak isteyen göçmen kökenlilerin önündeki engelleri kaldırmak istemişti. Bu nedenle, Amsterdam Polisi başörtüsü serbestliği önerisinde bulunmuştu. Amsterdam İl Emniyet Müdürü Aalbersberg hatta ABD, Kanada, İngiltere, Avustralya, İrlanda ve Singapur gibi ülkelerde poliste başörtüsü serbestliğinin çok normal karşılandığını söyleyerek öneriyi desteklemişti. Hollanda Emniyet Genel Müdürü Erik Akerboom da, toplumda artan kutuplaşmanın önüne geçmek için poliste çeşitliliğin artırılması gerektiğini söyleyerek ciddi bir probleme dikkat çekmişti. Göçmen kökenlilerin polis tarafından temsil edilmediklerini düşünmeleri, Amsterdam Polisi tarafından ciddi bir güven problemi olarak algılanıyor. Ancak poliste başörtüsü serbestliği önerisi, Hollanda’da büyük tartışmalara sebep olmuştu. İlk tepki siyasetten gelmişti. Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi (VVD) başta olmak üzere farklı siyasi partiler öneriye karşı çıkmıştı. Eski Güvenlik ve Adalet Bakanı Stef Blok (VVD); 2011’de polis memurlarının tarafsızlığını belirleyen kuralı hatırlatarak başörtüsü serbestliğinin mümkün olmadığını ifade etmişti.

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler