"Aşırı Sağ"

Avusturya’da İslamofobi Koalisyon Ortağı Oluyor: Protestolar Sürüyor

Geçtiğimiz çarşamba başkent Viyana’da toplanan 3.000 kişilik grup, aşırı sağcı Özgürlük Partisi’nin (FPÖ) koalisyona dâhil olmasını protesto etti.

22 Kasım 2017 admin
Fotoğraf: shutterstock.com

Viyana’da toplanan kalabalık, meşaleler eşliğinde aşırı sağın Avusturya koalisyon görüşmelerinde yer almasına tepki gösterdi. Göstericilere göre katılımcı sayısı 8.000 ila 10.000 arasında değişse de Viyana Emniyeti’nin açıkladığı resmî rakam 3.000 oldu. Organizatörler arasında bulunan SOS Mitmensch adlı grubun sözcüsü Alexander Pollak, “Ülkemizin en güçlü politik kurumları dürüst insanların elinde olmalı, aşırı sağcıların değil.” ifadelerinde bulundu. Jürgen Pucher isimli göstericiye göre ise “aşırı sağ artık sadece Avusturya’nın değil tüm Avrupa’nın meselesi.”

 

ÖVP-FPÖ İttikakına Karşı İkinci Işık Zinciri

Özgürlük Partisi’ne karşı “ışık zinciri” yeni bir akım değil. 18 yıl önceki seçimlerde bugüne benzer şekilde Halk Partisi (ÖVP) ile Özgürlük Partisi (FPÖ) koalisyon görüşmeleri yapmaya başlamış, bu dönemde 100 bini aşkın gösterici Viyana’da tarihî gösterilere imza atmıştı. Ekim 1999’da yapılan seçimlerde iki parti de yüzde 27’lik oy oranına sahip olmuş, aylar süren görüşmelerin ardından tüm tepkilere rağmen sağcı koalisyon, hükûmeti devralmıştı.

Wolfgang Schüssel ve Jörg Haider başkanlığındaki ÖVP-FPÖ koalisyonu sadece Avusturya’da değil AB nezdinde de hoşnutsuzluk yaratmıştı. Aceleci reform projeleri ile ilk ÖVP-FPÖ koalisyonu büyük bir başarısızlık olarak tarihe geçmişti. Sebastian Kurz’un başkanlığındaki Avusturya Halk Partisi (ÖVP), halka Schüssel’in başkanlığını hatırlatmamak ve negatif resmi unutturmak amacıyla partinin siyasi kültürdeki sembol rengi olan siyahı turkuaz ile değiştirmiş, “Turkuaz hareketin ve Yeni Halk Partisi’nin rengidir.” ifadelerini kullanmıştı.

 

İslamofobi Avusturya’da Koalisyon Ortağı Oluyor

Çarşamba günkü protestoda öne çıkan mesajlardan biri de ÖVP-FPÖ ittifakının nefret ve ayrımcılık üzerinden yükseldiğiydi. 15 Ekim’deki seçim sonrası Perspektif’e konuşan Dr. Farid Hafez, FPÖ lideri Sebastian Kurz’un kısıtlayıcı bir İslam politikası takip edeceğini belirtmişti: “Kurz bu tutumunu SPÖ ile koalisyondayken de gösterdi. Öte yandan İslamofobik yaklaşımların SPÖ, FPÖ ve ÖVP’nin olduğu her koalisyonda devam edeceğini düşünüyorum.”

Seçimlerin Avusturya’daki Müslüman toplum açısından olumsuz sonuçlar doğuracağını düşünenlerden biri de Avusturya İslam Cemaati (IGGÖ) Şura Konseyi Başkanı Ümit Vural. Sonuçları Perspektif’e değerlendiren Vural’a göre olası bir ÖVP-FPÖ koalisyonu Müslümanlar üzerinden yürütülen siyasetin artarak devam etmesi anlamına geliyor: “Seçim öncesinde Müslümanlarla ilgili afişlerde yer alan sloganların gerçekleşmesine bir engel kalmadı. Baskılar artacak ve hayat koşulları zorlaşacak. Bu durumda Müslüman cemaate süreci rasyonel değerlendirmek ve siyasi durumu fırsata çevirmek sorumluluğu düşüyor.”

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler