İngiltere’deki Okullarda Başörtülü Öğrencilere Sorgu Başlıyor
Birleşik Krallık Eğitim Standartları Ofisi Oftsed'in açıklamasına göre İngiltere’de ilköğretim müfettişleri başörtülü öğrencileri sorgulayacak.
Ülkedeki eğitim kalitesinin denetlenmesi ve geliştirilmesinden sorumlu olan Eğitim Standartları Ofisi (Oftsed) yetkililerinin hafta sonu yaptığı açıklama, İngiltere’deki Müslümanlar için şok etkisi yarattı.
“Başörtüsü Çocukları Cinselleştirebilir” İddiası
Oftsed Başmüfettişi Amanda Spielman kararın başörtüsünün kız çocuklarını “cinselleştirebileceği” (sexualization) ihtimaline karşı alınmış bir tedbir olduğunu belirtti. Karar henüz resmîleşmedi, ancak kurumun direktifinin müfettişlerin yönetmeliğine girmesiyle ilköğretim öğrencisi kız çocuklara neden başörtüsü taktıkları konusunda sorular yöneltilecek.
Spielman daha eşitlikçi bir yaklaşım için adım attıklarını kaydettikten sonra şu ifadelerde bulundu: “Mevcut uygulamalarımız çerçevesinde müfettişler, okulda bunu neden yaptıklarını tespit etmek için bu gibi kıyafetleri giyen kızlarla konuşacak.”
Başörtü Karşıtlarının Talebi Gerçekleşti
Geçtiğimiz hafta, İngiltere’nin 11 bölgesini kapsayan ve Sunday Times gazetesinde yayımlanan bir araştırmada 800 devlet okulunun beşte birinde üniforma uygulaması olduğu ifade edilmiş, bazı Müslüman okullarında başörtüsünün resmî üniforma olarak dayatıldığı iddia edilmişti. Başörtüsünün bazı okullarda mecburi bırakıldığı iddiasıyla bir araya gelen gruplar Oftsed Başmüfettişi Spielman’la bir görüşme gerçekleştirmişti. Başörtülü ilköğretim öğrencilerine sorgu kararının bu görüşmenin hemen ardından gelmesi oldukça dikkat çekiciydi.
Müslümanlar Tepkili
Karara tepki gösteren Britanya İslam Konseyi Genel Sekreteri Harun Khan, “Başörtüsü tercih eden Müslüman genç kızların özellikle hedef alınıp sorguya çekilmesi oldukça üzücü.” ifadelerini kullandı. Khan, velileri de hem okullara hem de Oftsed’e kararın kaldırılması için baskıda bulunmaya çağırdı.
Geçtiğimiz ay da Birmingham’da kız-erkek ayrı eğitim yapan Al-Hijrah Okulu hakkındaki “cinsiyet ayrımcılığının söz konusu olmadığı” karar Temyiz Mahkemesi tarafından bozulmuştu.Yine Oftsed’in merkezinde olduğu davada kurum, kız ve erkek öğrencilerin ayrı sosyalleşmesinin açık biçimde cinsiyet ayrımcılığı anlamına geldiğini kayda geçirmişti.