"Almanya"

Almanya’da NSU Kurbanlarının Yakınları İçin Fon Teklifi

Almanya’da Thüringen Eyalet Parlamentosu NSU kurbanlarının yakınlarına maddi destek amacıyla bir fon oluşturulmasına karar verdi.

1 Aralık 2017 admin

Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller (Grüne) ve Sol Parti’nin (Linke) oluşturduğu Thüringen eyalet hükûmeti, NSU kurbanlarının aileleri için 1,5 milyon Avro tutarında bir fon oluşturma kararı aldı. Eyalet Parlamentosundaki üç fraksiyonun onayıyla kurulacak tazminat fonuna, Hristiyan Demokratlar (CDU) ve Almanya İçin Alternatif Partisi (AfD) vekilleri red oyu verdi. Tasarı çoğunluktaki üç partinin onayıyla kabul edildi.

Kurbanlar İçin Anıt Yapılacak

Çarşamba günü (29 Kasım) alınan karar kapsamında ayrıca NSU cinayetleri için bir anıt yaptırılması, bunun için de ek 350 bin euroluk bir ödenek ayrılması ön görülüyor.

NSU soruşturma komisyonu Sol Parti üyesi Katharina König-Preuss, “Bu finansal tazminat, her şeyi yeniden iyi hâle getiremez. Fakat bu girişim sorumluluğumuzun bilincinde olduğumuzun bir işaretidir.”

 

Dava Süreci ve “Kurumsal Irkçılık” İddiası

Nasyonal Sosyalist Yer Altı (NSU) isimli terör örgütünün 2000’de başlayan cinayetler zinciri 2007’ye kadar sürmüş, bu dönemde 8’i Türk 10 kişi katledilmişti. Mayıs 2013’te başlayan ve “Almanya’nın en büyük terör davalarından biri” başlığıyla hatırlanan NSU davalarında yaşanan skandallar, davanın üstü örtülüyor endişelerini beraberinde getirmiş, birçok tartışmaya kapı aralamıştı.

Son olarak bu yılın Haziran sonunda 1848 sayfalık bir sonuç raporu yayımlayan Federal Meclis’in İkinci NSU Araştırma Komisyonu, örgütün derin ilişkileri hakkında bazı detaylara ulaşmış olsa da, örgütün devletin bazı kurumları tarafından doğrudan veya dolaylı olarak “kollandığı” iddialarını yanıtsız bırakmış, Alman devlet kurumlarının kurumsal ırkçı yapılanmasındaki rolünü ele almamıştı.

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler