"Almanya"

Almanya’da Müslüman Nüfus Artıyor

Çarşamba günü ABD’deki PEW Araştırma Merkezi’nin Avrupa’da Müslümanların geleceğine ilişkin yayımladığı rapor ilgi çekici veriler ortaya koyuyor.

Küresel ölçekte yayımladığı istatistik çalışmalarıyla bilinen PEW araştırma merkezi son olarak Avrupa’daki Müslüman nüfusu konu edindi. 2015’te zirveye ulaşan büyük göç dalgalarından en çok etkilenen ülkelerden olan Almanya’da Müslümanların oranı yeni gelen göçmenlerin büyük kısmının Müslüman olması sebebiyle artmış durumda. Almanya’ya yönelen göç hareketlerinin aynı yoğunlukta devam etmesi durumunda Almanya’da Müslümanların 2050’de toplam nüfusun beşte birini oluşturacağı tahmin ediliyor.

 

Almanya’ya 6 Yılda 850 bin Müslüman Göçmen Geldi

PEW’in sonuç raporunda yer alan verilere göre, 2010-2016 arasında Almanya’daki Müslüman nüfus 3.3 milyondan 5 milyona çıktı. Söz konusu dönemde ülkedeki Müslüman oranı böylece yüzde 4.1’den yüzde 6.1’e ulaşmış oldu. Bu 6 yıllık dönemde Kuzey Avrupa ülkesinin 670 bin civarı mülteci kabul ettiği, bunların yüzde 86’sının Müslüman olduğu tahmin ediliyor. Bunun dışında Alman hükûmeti aynı süreçte aile birleşimi, çalışma, eğitim gibi nedenlerle gelen 680 bin göçmene daha kapılarını açtı. Bu grupta Müslümanların oranı ise nispeten düşük. Bu göçmenlerin yalnızca  yüzde 40’ının Müslüman olduğu ifade ediliyor. Genel olarak bakıldığında PEW’in raporu, 2010-2016 arasında Almanya’ya mülteci veya göçmen olarak 850.000 Müslümanın geldiğini ortaya koyuyor. Bu rakamlara iltica başvurusu beklemede veya temyiz sürecinde olan göçmenler dâhil değil.

 

Genç ve Dinamik Bir Nüfus

Almanya’daki yerleşik Müslümanlar ve göçmenlerde doğum oranı, ülke ortalamasının üzerinde. Aynı şekilde Müslümanların ortalama yaşı genelin çok altında seyrediyor. Geçtiğimiz sene Almanya’da Müslüman olmayanlarda yaş ortalaması 47 iken bu sayı Müslümanlarda 31 olarak kayıtlara geçmişti. Benzer şekilde, doğum oranlarında dikkat çekici bir fark göze çarpıyor. 2015-2019 arasında PEW’in hesaplamalarına göre doğum oranı Almanya’da Müslüman olmayan nüfusta 1.4, Almanyalı Müslümanlarda ise 1.9 olacak.

 

Almanya Nüfusunun Beşte Biri…

PEW araştırması 2050 yılına ilişkin üç farklı projeksiyon da sunuyor. Buna göre Almanya’ya önümüzdeki 33 sene içinde “hiç göçmen gelmese” dahi Müslümanların nüfusu 6 milyona ulaşacak. Orta düzey göç hareketinde bu rakam 8.5, yoğun düzeyde ise 17.5 milyona kadar çıkıyor. Son senaryo gerçekleşirse Müslümanlar Almanya nüfusunun beşte birini teşkil ediyor olacak.  

 

Avrupa’da Müslüman Oranının En Yüksek Olduğu Ülkeler

PEW’in raporunda yer alan verilere göre Avrupa Birliği’nde 26 milyona yakın Müslüman bulunuyor, bu rakam AB nüfusunun 20’de 1’i anlamına geliyor. 1 milyonun üzerinde Müslümanın yaşadığı 6 ülke ise sırasıyla şöyle: Fransa (5.7 milyon), Almanya (4.95 milyon), Birleşik Krallık (4.13 milyon), Hollanda (1.21 milyon) ve İspanya (1.18 milyon).  

Oranlara bakıldığında ise AB üyeleri arasında en yüksek Müslüman oranına sahip ülke yüzde 25 ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi. Ancak burada Kuzey Kıbrıs nüfusunun hesaba dâhil edildiğini not etmekte fayda var. Yüzde 11 ile Bulgaristan ikinci sırayı alırken onu yüzde 8.8 ile Fransa takip ediyor.

İskandinav ülkeleri arasında en çok Müslüman oranına sahip ülke yüzde 8.1 ile İsveç. Türklerin yoğun yaşadığı ülkeler arasında bulunan Belçika’da oran 7.6 iken Hollanda’da 7.1, Avusturya’da 6.9, Almanya’da ise yüzde 6’nın üzerinde. AB içinde en düşük Müslüman oranına sahip ülke ise yüzde 0.1’den daha az oranla Polonya. Onun hemen üzerinde ise binde 1 oranla Slovakya ve Litvanya bulunuyor.  

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler