"Avrupalı Türklerin Problemleri"

Belçika’nın Flandern bölgesinde “Helal Kesim” Mücadelesi

Avrupa Birliği Adalet Divanı'nın (ABAD) geçici mezbahanelerin yasaklanmasına ilişkin görüş aldığı Nils Wahl'e göre bu uygulama din özgürlüğünü ihlal etmiyor.

Belçika’nın Flandre bölgesinde ruhsatlı mezbahanelerin Kurban Bayramı dönemlerinde yetersiz kalmalarından dolayı birçok Müslüman, kurban ibadetini geçici olarak kurulan mezbahanelerde yerine getiriyordu. Avrupa Birliği mevzuatına göre uyuşturma veya elektroşok olmadan yapılan kesimlerin sadece bu işlemi yapmaya resmen müsadeli mezbahanelerde yapılabileceğine dair kuralın yürürlüğe girmesiyle 2015 yılında bu pratik yasaklandı. Kesimin sadece resmî mezbahanelerle kısıtlanmasına karşı açılan davada ABAD’ın vereceği karar bekleniyor. Yerel mahkeme, hayvan haklarına dayandırılan bu kuralın din özgürlüğünü ihlal edip etmediğini öğrenmek için ABAD’a önerge vermişti.

 

“Nötr Bir Uygulama”

ABAD için hazırladığı bilirkişi raporunda Nils Wahl, yasağın din özgürlüğünü ihlal etmediğini savundu. Helal et kesiminin hâlâ mümkün olduğunun altını çizen Wahl, resmî mezbahaneleri kullanma zorunluluğunun nötr bir uygulama olduğunu ve hayvan haklarıyla birlikte gıda güvenliğine dayandığını belirtti. Bir dinî vecibe olan helal et kesiminin din özgürlüğünün güvencesi altında olduğu yönünde görüş bildiren Wahl, problemin daha çok kapasite eksikliğinden kaynaklandığını ve kapasiteyi karşılayacak sayıda mezbahanenin inşasını kimin üstleneceği sorusunu doğurduğunu söyledi.

 

Müslüman Kuruluşlar İtiraz Ediyor

Mahkemeye başvuruda bulunan Müslüman kuruluşlara göre ise kapasite eksikliğinden ötürü dinî vecibelerini yerine getiremeyen Müslümanların din özgürlüğü ihlal ediliyor. Kurban bayramı dönemlerinde oluşan talebi karşılamaya yetersiz kalan resmî mezbahanelerin açığını geçici olarak kurulan kesimhaneler karşılarken, bunların yasaklanması, aynı zamanda Müslümanların bir dinî yükümlülüğü yerine getirememelerine yol açıyor.

Söz konusu uygulamanın Flandre bölgesinde 2019 yılından itibaren yürürlüğe konması beklenen genel elektroşoksuz kesim yasağının ilk adımı olduğu düşünülüyor. Müslüman kuruluşlar helal kesimin tamamen yasaklanmasına karşı Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yapmaya hazırlanıyorlar. (ba)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler