Hükumet Krizi Alman Ekonomisini Etkilemedi
24 Eylül’de gerçekleşen Federal Seçimler’den bu yana süren hükumet krizi Alman ekonomisinde olumsuz bir etkiye sebep olmadı.
Dünyanın en büyük dördüncü büyük ekonomisi konumundaki Almanya’da hükümet krizi 2 ayı aşmasına rağmen Kasım ayı işsizlik rakamlarında düşüş yaşandı. Avrupa ekonomisinin lokomotifi olan ülke, 1990’daki Doğu ve Batı birleşiminden bu yana en düşük işsizlik oranını gördü.
Siyasi Kriz Ekonomiyi Vurmadı
24 Eylül’deki Federal Seçimlerden sonra Hristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU), Özgür Demokrat Parti (FDP) ve Yeşiller’in “Jamaika” görüşmeleri bir ayı doldurmadan başarısızlığa uğramış, erken seçim iddiaları gündeme gelmişti. Seçim opsiyonundan önce alternatif koalisyon modelleri üzerinde durulurken, geçtiğimiz hafta açıklanan ekonomik veriler, siyasi krizin ekonomide beklenenin aksine olumsuzluk yaratmadığını gösteriyor.
İhracata Dayalı Alman Ekonomisi
İhracat ağırlıklı bir modelin izlendiği Almanya’da kişi başına düşen millî gelir 42 bin dolar civarında. 82 milyon nüfusa sahip ülkenin gayri safi milli hasılası 3.5 trilyon dolara yaklaşıyor. Alman ekonomisinin iç ve dış politik krizlerden olumsuz etkilenmemesini sağlayan etkenlerin başında ihracat ağırlıklı bir modele sahip oluşunun payı büyük. Geçtiğimiz sene 955 milyar avro ithalat gerçekleştiren Kuzey Avrupa ülkesinin ihracat kalemleri toplamı 1.2 trilyon avroyu geçiyor.
Avrupa Birliği Toparlanıyor Ancak…
Geçtiğimiz yıllarda ekonomik krizle gündeme gelen İspanya’da da işsizlik sert bir düşüş yaşadı. “Eurozone” üyesi 19 ülkenin güncel işsizlik oranlarını açıklayan Eurostat’ın raporuna göre İspanya’da işsizlik yüzde 25’ten yüzde 16’ya kadar düştü. Raporda Eurozone bölgesinde hala 14 milyon kişinin işsiz olduğu belirtiliyor. Ancak bunların 1.5 milyonu bir seneden daha az bir süredir çalışmıyor.
Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, Eurostat’ın verilerine atıfla, “maaşların hala yeterince artmadığını, ancak ilerleyen aylarda Avrupa ekonomisinin toparlanmasıyla bunun da gerçekleşeceğini” aktardı.