"Çekya"

Almanya’dan Sonra Çekya’da da Hükumet Krizi Sürüyor

Dikkatler Federal Almanya’da koalisyon görüşmelerine çevrilmişken bir başka AB üyesinde, Çekya’da da hükumet krizi yaşanıyor.

4 Aralık 2017 admin

Memnuniyetsiz Yurttaşlar Hareketi’nin ardından kurulan ANO Partisi (Çekçe: Evet) lideri Andrej Babis, yeni Çek Hükümeti’nin AB zirvesinden hemen önce, 13 Aralık’ta kurulmuş olacağını açıkladı. Babis böylece zirveye “Çekya Başbakanı” sıfatıyla katılacağını duyurdu.

 

Müstakbel Başbakan Destek Arıyor

Cumhurbaşkanı Milos Zeman’la görüşmesi sonrası açıklama yapan “müstakbel başbakan”, Parlamento’nun alt kanadında henüz çoğunluğu sağlayamadığını, bu sebeple Hükümeti kurma girişimlerinin şimdiye kadar başarısız olduğunu aktardı. Babis’in liderliğindeki ANO’nun 200 sandalyeli mecliste yalnızca 78 vekili bulunuyor. Vekili bulunan partilerin çoğu olası hükümette yer almayacaklarının yanı sıra dışarıdan destek yoluna da gitmeyeceklerini açıklamışlardı.

 

Çekya Seçimleri’nde Ne Olmuştu

Ekim’de gerçekleşen seçimlerde, aynı zamanda milyarder bir işadamı olan Andres Babis ve merkezde konumlanan partisi ANO, yolsuzlukla mücadele, göçmenlere sınır kapatma ve “etkin hükümet” vaatleriyle yüzde 29’un üzerinde bir orana ulaşarak birinci olmuştu. Seçimlerde liberal-muhafazakar çizgideki Sivil Demokratik Parti yüzde 11.3, “Korsanlar” ise yüzde 10.8  oya ulaşmıştı. Çekya seçimlerinin en dikkat çeken figürü olan Japon asıllı göçmen karşıtı Tomio Okamura’nın Özgürlük ve Doğrudan Demokrasi Partisi ise yüzde 10.6 ile dördüncü olmuştu.

 

Göçmen ve AB Karşıtlığı

Avrupa’nın bir çok ülkesinde olduğu gibi Çekya’da da yükseliş eğiliminde olan göçmen ve AB karşıtlığının sonucu olarak Çekya’da muhtemel bir Babis hükumetinin bu yönde ilerleyeceği konuşuluyor. Ancak ANO lider Babis her ne kadar kesin söylemlerde bulunsa da henüz ANO ile koalisyona girmeyi kabul etmiş bir siyasi parti bulunmuyor.

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler