"İslamofobi"

Avrupa’da Artan Nefret Suçlarından En Çok Müslümanlar Etkileniyor

AB Temel Haklar Ajansı’nın araştırmasına göre, Avrupa genelinde müslümanlar başta olmak üzere azınlıklara yönelik nefret suçları artıyor.

7 Aralık 2017 admin

Avrupa Birliği (AB) Temel Haklar Ajansı (FRA), Avrupa’da yaşayan başta Müslümanlar olmak üzere tüm azınlıklara yönelik ayrımcılık, hoşgörüsüzlük ve nefret söyleminde artış gözlemlendiğini, en çok ayrımcılığa maruz kalanların ise yüzde 45’lik oranla Kuzey Afrika ülkelerinden gelen kişiler olduğunu açıkladı.

Ayrımcılık Artsa da Ülkeye Bağlılık Azalmıyor

Viyana merkezli kuruluşun yaptığı AB Azınlıklar ve Ayrımcılık Anketi‘nde, AB üyesi ülkelerde yaşayan azınlıklara yönelik ayrımcılık, hoşgörüsüzlük ve nefret söyleminin artarak devam ettiği ortaya çıktı.  Araştırmaya göre, olumsuz vakaların artışına rağmen azınlıkların bulundukları ülkelere bağlılıkları ve söz konusu ülkelerin kurumlarına yönelik güvenlerinde bir azalma söz konusu değil.

Son 5 yılda azınlıklara yönelik ayrımcılık, hoşgörüsüzlük ile nefret suç ve söylemlerinin araştırıldığı çalışmada, etnik kökenden dolayı ayrımcılığa uğrayanların yüzde 88’i, nefret söylemi nedeniyle tacize maruz kalanların yüzde 90’ı ve aynı nedenden saldırıya uğrayanların yüzde 72’sinin herhangi bir kuruma şikayette bulunmadığına dikkat çekildi.

Buna göre, çeşitli nedenlerle saldırıya maruz kalan kişilere ulaşılması ve hukuki kurumlar, emniyet güçleri ve konuya ilişkin sivil toplum kuruluşlarına şikayette bulunmaları için teşvik edici çalışmaların yapılması gerektiğinin altı çizildi.

Kuzey Afrikalılar Başı Çekiyor

Ankete katılanların yüzde 38’nin son 5 yıl içinde ayrımcılığa maruz kaldığı belirtilirken, Kuzey Afrika kökenli kişilerin yüzde 45’le en çok ayrımcılığa maruz kalan kesim olduğu vurgulandı. Yüzde 41 ile Romanların ikinci sırada, Sahraaltı Afrika ülkelerinden gelen azınlıkların yüzde 39 ile üçüncü sırada yer aldığı aktarılırken, bu kişilerin yüzde 29 ile en çok çalıştıkları yerlerde ayrımcılığa maruz kaldıkları belirtildi.

AB üyesi ülkelerdeki azınlıkların ikinci jenerasyona ait kişilerin yüzde 31’inin son bir yılda nefret söylemi nedeniyle taciz edildiği, bu kişilerin yüzde 50’sinin günde 6 kez nefret söylemiyle rahatsız edildiği vurgulandı.

AB bünyesindeki azınlıkların bulundukları ülke vatandaşlarına oranla çok büyük bir kısmının ortaokul mezunu olmadığı, bu nedenle iş sahasında ciddi sorunlar yaşadıkları değerlendirmesinde bulunuldu.

Türkler En Çok Hollanda’da Ayrımcılığa Maruz Kalıyor

Müslümanların 830 bin ile ülke nüfusunun yüzde 5’ini teşkil ettiği Hollanda’da 400 bin civarında Türk yaşıyor. FRA’nın araştırmasına göre Türklerin en çok ayrımcılık ve nefret suçuyla karşılaştığı ülke Hollanda. Raporda Türklerin, Hollanda’nın ardından sırasıyla en çok ayrımcılığa maruz kaldığı ülkelerin başında Avusturya, Belçika ve Almanya’nın geldiği kaydedilirken, Türk kadınların özellikle dinî inançlarından dolayı erkeklere oranla iki kat daha fazla ayrımcılığa maruz kaldıkları belirtildi. (AA, P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler