"Avrupalı Türklerin Problemleri"

Dönüş Yolu Çilesi Avrupa Parlamentosu’nun Gündeminde

Özellikle Bulgaristan’da eziyet haline gelen dönüş çilesini Avrupa Parlamentosu vekilleri bir araştırma raporuyla gündeme taşıdı.

Shutterstock.com değişiklikler: Perspektif

Avrupa Parlamentosu Türkiye raportörü ve Hollanda İşçi Partisi (PvDA) vekili Kati Piri ile Belçikalı vekil Kathleen van Bremt, Avrupa ülkelerinden Türkiye’ye geliş ve dönüşlerde Bulgaristan’da yaşanan problemler hakkında bir rapor kaleme aldı.

Türkiye kökenli AB vatandaşlarının gümrükte bekletilmelerinden pasaport polislerinin rüşvet istemesine kadar çok sayıda konunun yer aldığı değerlendirme metni önümüzdeki hafta parlamentoya sunulacak.

Çarşamba günü tamamlanan rapor, Bulgaristan’daki yetkilileri bahsi geçen sorunların bir an önce çözülmesi adına adımlar atmaya çağırıyor. Vekillere göre şimdiye kadar Bulgaristan’ın aldığı önlemlerin sahada bir karşılığı bulunmuyor.

 

Dönüş Yolu Eziyeti

Gelen şikayetler üzerine böyle bir araştırma yapma ihtiyacı hissettiklerini belirten Avrupa Parlamentosu vekilleri, gidiş ve dönüş yolunun insanlar için bir eziyet haline geldiğini kaydediyor.

Yasal zemine taşınan şikayetlerin Bulgar yargısı tarafından çoğu zaman sümen altı edildiğine dikkat çeken değerlendirmeye göre belli aralıklarla yapılan operasyonlarda da ciddi usul hataları söz konusu olduğu aktarılıyor.

 

“Bulgaristan Bir AB Üyesi Gibi Davranmalı”

Raportörlere göre, 1 Ocak’tan itibaren AB dönem başkanlığını devralacak olan Bulgaristan’a bu tarihten önce ciddi bir politik uyarının yapılması gerekiyor. Keyfî uygulamalara son vermesi ve “bir AB üyesine yakışır şekilde hareket etmesi” çağrısında bulunulan Bulgaristan’dan raporla ilgili henüz bir açıklama gelmezken Piri ve Bremt, ne olursa olsun Avrupa Parlamentosu olarak söz konusu usulsüzlüklerin takipçisi olacaklarını ekledi.

 

Perspektif, eylül ayında yurt dışındaki Türkiye kökenlilerin “izin yolu” çilesini “İzin Yolu ve Gümrük Kapılarındaki ‘Çöpçü Gurbetçiler’” başlığıyla gündeme taşımıştı.

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler