"Aşırı Sağ"

Fransa’da Aşırı Sağcı Gruba Para Cezası

Fransa’da mahkeme Kimlik hareketi üyeleri tarafından 2012'de, kameraya çekilerek gerçekleştirilen Poitiers Camisi’ni işgal eylemi hakkında karara vardı.

Fransa’da 20 Ekim 2012 tarihinde Poitiers Camisi’ne 73 katılımcıyla gerçekleştirilen işgal eyleminde 5 kişi mahkemeye çıktı. Dava süresince işgal eyleminin bir ifade özgürlüğü biçimi mi, yoksa dinî bir grubun özlük haklarına saldırı mı olduğu tartışılıyordu.

 

Daha Fazla Cami İstemiyoruz

Failler cami işgali sırasında 732 yılında Arap ordularının Charles Martel tarafından Fransa’da durduruluşuna atıfta bulunan flama ve afişleri camiye asarak; “Fransa topraklarında daha fazla cami ve Avrupalı olmayan mülteci görmek istemiyoruz” ifadelerinde bulunmuşlardı.

Dava sürecinde 5 sanıktan 4’ü “halka açık bir şekilde yazılı, görsel ve elektronik aygıtları kullanarak ve mülk işgali yaparak ulusal, ırk ve dinî ayrımcılığı teşvik etmek”ten suçlu bulundu. Bir sanık ise sadece yardım ve yataklıktan ceza aldı. Savcılık sanıklar için 12 ay tecilli hapis cezası ve  camiye yapılan tahribat için toplamda 40.000 Avro tutarında  tazminat ödenmesi hükmüne vardı.

Davanın önemli sanıklarından olan Damien Rimeu, kişisel Twitter hesabında yaptığı açıklamada bu cezayı beklemediğini söyleyip ve tazminatın yüksek olduğunu belirtti.

Poitiers Camii davasının, Fransız hukukçuları tarafından ifade özgürlüğü kapsamında değil de ayrımcılık ve mülkü işgal olarak tanımlanması, bundan sonraki aşırı sağ eylemleri için de önemli bir dönüm noktası olarak görülüyor.

 

Aşırı Sağcı “Kimlik Hareketi” ve Talepleri

Avusturya orijinli aşırı sağcı “Kimlik Hareketi”, göçmen ve Müslüman unsurları dışlayan, demografik politikaların değişmesini savunan, ulusal ve yerel değerlerin çokkültürlülük paradigması içinde erimesinden şikâyet eden bir oluşum.

Hareketin Avusturya, Almanya ve Fransa gibi birçok Avrupa’da ülkesine yayıldığı biliniyor. Özellikle sosyal medyada güç kazanan grup, son yıllarda düzenlediği eylemlerle dikkat çekiyor. (dd)

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler