"GÜNDEM"

Profesörün Irkçı Tweet’leri Yaptırımsız Kaldı

Almanya’da geçtiğimiz aylarda bir hukuk profesörünün tepki çeken ırkçı söylemleri, “bilim ve ifade özgürlüğü” gerekçesiyle yaptırımsız kalacak.

12 Aralık 2017 admin

Almanya’da Leipzig Üniversitesinde hukuk profesörü olan Thomas Rauscher, geçtiğimiz kasım ayında Twitter üzerinden paylaştığı ırkçı söylemlerle tepki çekmişti. Saksonya Bilim Bakanlığı’nın açıklamasına göre herhangi bir ceza almayacak olan profesör üniversitede eğitim vermeye de devam edecek.

 

Irkçı Tweet’ler

Irkçı ifadelerinden dolayı öğrenciler ve Yüksek Okul Konseyi tarafından eleştiriye uğrayan Rauscher, kısa süre önce Twitter üzerinden çeşitli paylaşımlarda bulunmuştu. Örneğin Polonya’daki aşırı sağcı eylem hakkında “Polonya: ‘Kardeş milletlerin beyaz Avrupası’. Benim için bu olağanüstü bir hedef!” şeklinde yorumlamıştı. Ayrıca Rauscher şahsi sosyal medya hesabında “Afrikalılar ve Araplar” hakkında da aşağılayıcı ifadeler kullanmıştı. Ocak 2016’da ise “Barışcıl bir İslam yok. Cihat bu insanların misyonu. Almanya kendisini iyi niyetiyle hata yaparak yok edecek.” şeklinde Tweet atmıştı.

 

“Bilim Ve İfade Özgürlüğü”

Bakanlık tepki çeken söylemlerin ardından Rauscher’e karşı yasal işlem yapmaya yönelik hiçbir delilin olmadığını ve söylediklerinin anayasaya uygun ifade özgürlüğü kapsamında olduğunu öne sürdü. Ayrıca tweetlerin şahsi olarak yapıldığının ve profesörün resmi görevlerini ihlal etmediğinin de altını çizdi.

 

Tweet’lere Protesto

Profesörün ırkçı tweet’lerinin ortaya çıkmasının ardından Rauscher’in üniversitedeki öğrencileri dersini basmış, “Rauscher, kaybol!” sloganlarıyla hukuk fakültesindeki öğretim görevlisinin görevden alınması için protesto etmişlerdi. Yüksek Okul Senatosu profesöre karşı üniversitenin başlattığı soruşturmayı memnuniyetle karşıladığını söylemişti: Rauscher’in ifadeleri üniversite tarafından “düşmanca” bulunmasına ve üniversitenin kozmopolit ve hoşgörülü bilim alanına aykırı olduğu söylense de ırkçı ifadeler yaptırımsız kalacak. (kz)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler