"GÜNDEM"

Suriyeli Sığınmacıya İşyerinden Cevap: “Savaş Bitti, Ülkene Dön”

Almanya'nın Bonn şehrinde yaşayan Suriyeli göçmen Salim F. (isim değiştirilmiştir) bir oto galerisindeki mesleki eğitim pozisyonuna yaptığı başvuruya aldığı cevap karşısında büyük şaşkınlık yaşadı. Galeri Salim F.’nin başvurusunu reddetmekle kalmadı aynı zamanda kendisine “ülkene git” tavsiyesinde bulundu.

21 Aralık 2017 admin

 

Yaklaşık iki sene önce Suriye’den Almanya’ya yasal yollarla iltica eden 26 yaşındaki Salim F. kısa sürede iyi derecede Almanca öğrenip ardından Suriye’de aldığı lise diploması ve ehliyeti için Almanya’da denklik aldı. Mesleki eğitim için aralık ayı başında Facebook’ta bir oto galerinin eğitilmek üzere stajyer öğrenci aradığına dair ilanını görünce pozisyona uygun olduğunu düşünerek başvuru yaptı. Migazin’e konuşan Salim F., çok iyi hazırlanmış düzgün bir başvuru yaptığını vurguluyor. Pozisyona başvurmadan önce başvuru evraklarını Alman iş ve işçi bulma kurumu Arbeitsamt’ta bir yetkiliye kontrol ettirdiğini ve yetkili memurun başvurusunu hem içerik hem de format olarak “süper” olarak tanımladığını belirtiyor.

 

“Savaş Bitti, Ülkene Geri Dön”

Ancak bir hafta sonra Salim F.’ye oto galerisinden gelen mektup kendisine aranılan şartlara uymadığı gerekçesiyle başvurusunun reddedildiğini bildiriyordu. Bu olasılığa hazır olan Salim F. bir sonraki cümleyi okuyunca büyük şok yaşadı. Zira direk galeri sahibinin isminin yer aldığı mektupta Salim F.’ye bir de tavsiyede bulunuluyordu: “Ülkenize geri dönmenizi tavsiye ediyorum, zira savaş bitti ve ülkenizin yeniden inşasında size acilen ihtiyaç var.”

Okuduklarına inanamayan Salim F. Migazin’e yaptığı açıklamada “Almanya’ya geldiğimden beri mesleki eğitim yeri bulabilmek için gerçekten elimden gelen her şeyi yaptım. İnsanların beni istememesini de anlayabilirim. Ama böyle bir şeyi hiç tahmin edemezdim. Bu muamele Almanya’da normal mi?” diyerek şaşkınlığını ifade etti.

 

Galeri Özür Diledi

Olayın medyaya yansımasının ardından gelen tepkilere cevaben oto galerisi Facebook sayfası üzerinden bir özür mesajı yayımlayarak mektup için özür diledi. Söz konusu davranışın ne firma ne de personelin değerlerini yansıtmadığı vurgulanırken “Firmamızın bir yetkilisi tarafından bir başvuru sahibine yönelik sergilenen sadece aptalca değil aynı zamanda içerik olarak da yanlış davranış neticesinde haklı olarak eleştirildik. İfadeler için özür diler ve bu durumdan üzerimize düşen gerekli sonuçları çıkaracağımızı belirtmek isteriz” dendi. Ayrıca Salim F.’den şahsen özür dilemek için kendisiyle irtibata geçmeye çalıştıkları belirtilirken, kendisiyle yüz yüze görüşmek için de mülakat teklifinde bulunmak istedikleri ifade edildi.

 

“Eşitlik İlkesinin Açık İhlali”

Konuyu hukuki açıdan değerlendiren uzman hukukçu Anissa Bacharwala, şirketin gönderdiği ret mektubunda anayasanın eşit muamele ilkesini ihlal eden açık bulgulara rastlandığını belirterek mağdurun maddi ve manevi tazminat hakkının bulunduğunu vurguladı. Samir F.’nin uğradığı ayrımcılıkla ilgili nasıl bir adım atacağı ise henüz bilinmiyor.

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler