"GÜNDEM"

Merkel Noel Saldırılarındaki Güvenlik Zaafiyetini Kabul Etti

Merkel geçen yılki Noel Terör saldırısından Alman güvenlik güçlerinin ve yetkililerin kusurlu olduğunu söyledi.

23 Aralık 2017 admin

Almanya Şansölyesi Angela Merkel geçen yılki kanlı Noel Terör saldırısından Alman güvenlik güçlerinin çıkarması gereken dersler olduğunu söyledi. Şansölye terör saldırısı kurbanlarının yakınlarına verilecek yardımların arttırılacağının da garantisini verdi. Kurbanların anısına Breitscheidplatz meydanına yapılan anıtın açılışına katılan Merkel “güvenlik zaafiyeti” eleştirilerini kabul etti.

Merkel, “Bugün yas için uygun bir gün, ama geçmişte işe yaramayan kararları daha iyi hale getirmek için de uygun bir gün.” diyerek güvenlik güçlerine de mesaj verdi.

Güvenlik Zaafiyeti

Törene katılan Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, saldırının mağdurlarına verilen desteği yetersiz ve geç kalınmış olarak tanımladı. Kurban yakınlarına seslenen Cumhurbaşkanı: “Söylemesi çok acı ki maalesef devlet, yakınlarınızı koruyamamıştır.” dedi. Alman Adalet Bakanı Heiko Maas, hükümetin böyle bir saldırıyı önlemek için yeterince hazır olmadığının altını çizdi.

Terör Saldırısı Nasıl Gerçekleşti?

19 Aralık 2016’da Berlin’deki Breitscheid Meydanı’ndaki Noel pazarına terörist Anis Amri tırla saldırı düzenlemişti. 12 kişinin hayatını kaybettiği ve yüzlerce kişinin yaralandığı saldırıyı Daeş üstlenmişti.

Saldırıda Güvenlik Zaafiyeti Var Mı?

Şansölye Merkel, kurban yakınlarına yönelik kamuoyuna açık bir mektup yazarak güvenlik servislerinin saldırıyı durdurma ve yetkililerin de saldırı sonrası yetersiz ilgilerinden dolayı şiddetli bir eleştiride bulundu.

Tunus ve Fas güvenlik güçleri saldırıdan 2 ay önce terörist Amri’nin Daeş’le bağlantısı olduğunu ve bir eylem hazırlığı içerisinde olduğu konusunda Almanya’yı uyarmıştı. Güvenlik güçlerinin bu kadar hassas bir konuda yeterince önlem almaması kurban yakınları ve kamuoyu tarafından güçlü eleştirilere maruz kaldı. (dd)

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler