"GÜNDEM"

Avrupa’da Bir İlk: Görme Engelliler İçin Özel Umre Düzenlendi

Avrupa’da görme engellilere yönelik özel olarak ilk kez düzenlenen umre seferi için oluşturulan kafile, Düsseldorf havalimanından kutsal topraklara hareket etti.

26 Aralık 2017 admin

İslam Toplumu Millî Görüş (IGMG) teşkilatının bu yıl 49. hac ve umre organizasyonu çerçevesinde İstanbul aktarmalı olarak yola çıkan ve “Ümmü Mektum” ismi verilen kafilesi Düsseldorf Havalimanı’ndan dün akşam kutsal topraklara uğurlandı.

Mekke ve Medine’de Suudi Arabistan Hac Bakanlığı görevlileri tarafından özel olarak zemzem, hurma ve güllerle karşılanan kafile, görme engellilere mahsus olması nedeniyle bir ilk olarak nitelendiriliyor. 45 kişilik kafilede yaşları 14 ila 40 arasında değişen ve çoğunluğu Almanya’da yaşayan görme engelli Müslümanlar yer alıyor. Özellikle yaşları ufak olan umre yolcularının yanlarında kendilerine refakat eden akrabaları da var.

Görme Engellilere Yönelik Kur’an Eğitimi ve Umre

Ümmü Mektum kafilesi hakkında Perspektif’e açıklamalarda bulunan, IGMG Hac ve Umre Birimi Başkanı Tahir Köksoy, bu girişimin çıkış noktası hakkında da bilgi verdi: “Teşkilatımızın bundan önce görme engellilere yönelik bir Kur’an eğitim projesi vardı. Bu süreçte görme engelli kardeşlerimize yönelik hizmetimizi Hac ve Umre Birimi olarak geliştirmek ve ileriye taşımak istedik. Sonuçta da Ümmü Mektum kafilemizi kutsal topraklarla buluşturmaya muvaffak olduk.”

Kendilerine gelen tepkilerin oldukça olumlu olduğundan bahseden Köksoy, görme engelli çocukları olan bir babanın kendisine, “Yıllarca arzu ettiğimiz bir hayali gerçekleştirdiniz.” dediğini söyledi.

Aynı zamanda kendisi de görme engelli olan kafile başkanı Ali Rıza Çiftçioğlu ise havaalanında bir gazetecinin kendisine “Kabe’yi göremeyecek olmanızdan dolayı üzülüyor musunuz?” sorusuna, “Önemli olan kalplerin görmesi.” şeklinde cevap verdi.

Ümmü Mektum kafilesi, umre ziyaretinin yanı sıra Mekke ve Medine’de görme engelliler okuluna ziyaretler gerçekleştirecek ve oradaki görme engellilerin Kur’an eğitimini nasıl aldıklarıyla ilgili bilgiler edinecekler. Kafile 3 Ocak’ta Almanya’ya geri dönecek.

Görme Engellilere Yönelik Din Hizmetleri

IGMG Eğitim Başkanlığı, din eğitimi almak isteyip bundan mahrum kalan görme engelli Müslüman gençlere yönelik bir eğitim çalışması başlatmıştı. Bu kapsamda 2016 Aralık ayında yaşları 14 ila 40 arasında değişen 10 görme engelliye, Braille alfabesiyle Kur’an eğitimi verilmiş, Nisan 2017’deki ikinci kampta ise 17 görme engelli Müslüman’a temel dinî bilgiler sunulmuştu. IGMG bünyesinde görme engellilere yönelik hizmetleri koordine eden alan sorumlusu Zehra Alver’e göre görme ve duyma engelliler için materyal ve eğitimcinin yok denecek kadar az olması, bu hizmetleri planlamak isteyenler için en büyük zorluğu teşkil ediyor. Bu kapsamda PLURAL isimli yayınevi tarafından görme engellilere yönelik Braille alfabesiyle hazırlanan elif-ba kitabı, bu alanda Avrupa’da Türkçe yayınlanan ilk kitap olarak biliniyor.  

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler