"GÜNDEM"

2018’de Avrupa: Balkanların Seçim Yılı

27 Aralık 2017 admin

Bosna Hersek: Devlet Başkanlığı Seçimleri

2018 yılında Bosna Hersek kamuoyunu en fazla meşgul edecek gündem maddesi, devlet başkanlığı ve parlamento seçimleri olacak.

Gelecek yıl ekim ayında yapılması planlanan seçimler öncesinde partiler arasında ciddi anlamda gergin bir seçim kampanyasının yaşanması bekleniyor. Milliyetçi söylemlerin oy getirdiği ülkede, seçim kampanyaları sırasında ve seçim sonrasında etnik gerginliğin yükselmesi de kaçınılmaz görünüyor.

Son olarak 2014 yılında yapılan genel seçimde ve 2016 yılında yapılan yerel seçimlerde milliyetçi partiler sandıktan galip çıkmıştı. 2018’deki seçimde de benzer sonuç bekleniyor.

Devlet Başkanlığı Konseyinin mevcut üyelerinden Bakir İzetbegovic, iki dönem bu görevi yaptığı için yasaya göre yeniden aday olamayacak. Ülkedeki en büyük Boşnak partisi konumundaki Demokratik Eylem Partisi’nin (SDA) devlet başkanlığı için kimi aday göstereceği ise merak konusu.

Başkanlık Konseyi’nde Sırp, Hırvat ve Boşnak adayları temsilen birer üye bulunuyor ve bu üyeler dönüşümlü olarak devlet başkanlığını yürütüyor.

 

Karadağ: Cumhurbaşkanlığı Seçimleri

2018 yılında Karadağ’da da cumhurbaşkanlığı seçimi yapılacak. Üç dönemdir cumhurbaşkanlığı görevini yürüten Cumhurbaşkanı Filip Vujanovic’in görev süresi ilkbaharda dolacak.

Seçim tarihi hâlâ açıklanmazken ilkbahar aylarında yapılması beklenen seçimin ciddi bir muhalefet-iktidar krizinin yaşandığı ülkede yeni gerginlikleri de beraberinde getirebileceği ifade ediliyor. 2016 yılındaki genel seçimde Batı yanlısı Demokratik Sosyalist Parti (DPS), sandıktan galip çıksa da en güçlü muhalif kanat konumundaki Rusya yanlısı Demokratik Cephe’nin (DF) meclis çalışmalarını boykot etmeye devam etmesi, ülkeyi iki yıldır ciddi bir siyasi krize itiyor.

Geçen süre zarfında Karadağ’ın NATO’ya üye olması da dikkate alındığında, gelecek yıl yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde de Batı ve Rusya yanlılarının bir kez daha karşı karşıya gelmesi kaçınılmaz görünüyor.

Yıl sonuna kadar seçim tarihinin belirleneceği öngörülen Karadağ’da cumhurbaşkanlığı adaylıklarının da seçim tarihinin netleşmesinin ardından açıklanması bekleniyor. 2016 yılındaki genel seçimi kazanmasına rağmen başbakanlık koltuğunu partideki yardımcısına bırakan eski başbakanlardan Milo Djukanovic’in, cumhurbaşkanlığı için en güçlü aday olabileceği ifade ediliyor.

 

Bulgaristan: AB Konseyi Dönem Başkanlığına Doğru

Bulgaristan’ın 2018 gündeminin en önemli maddesi, ülkenin 1 Ocak ila 30 Haziran tarihlerinde Avrupa Birliği (AB) Konseyi Dönem Başkanlığı olacak. Hükümet, başkanlık döneminde Batı Balkanlar’ın AB’ye entegrasyon sürecine destek vermeyi planlıyor. Bu desteğin belki en önemli boyutu, Balkan ülkelerinin de AB’nin serbest ticari dolaşım alanına katılması olacak. (AA, P)

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler