"GÜNDEM"

2018’de Avrupa: Fransa’nın Atılım Yılı

2017’yi seçimler, siyasi skandallar ve ülke tarihinde az görülen değişimlerle geride bırakan Fransa, yeni yılda dünya ve Avrupa sahnesinde daha güçlü yer edinmek için hamleler yapacak.

27 Aralık 2017 admin

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, seçim stratejisi hâline getirdiği Avrupa Birliği’ni (AB) güçlendirme ve geliştirme projesine 2018’de hız verecek. Fransa’da terör saldırıları ve ekonomik krizlerle anılacak son iki yılın ardından hükümet, hem terörle mücadele hem de mali politikalarda istediği değişiklikleri gerçekleştirdi. Paris yönetimi, yeni yılda terör örgütlerinin finansmanı ve mali kaynaklarını kurutma konulu uluslararası zirveye ev sahipliği yapacak.

 

Korsika Yeni Katalonya Olur mu?

Fransa seçimleri bitmiş olsa da seçim ve referandum konuları, 2018’de de Fransız halkının gündeminde olacak. Akdeniz’deki Korsika Adası’nda yapılan ve ulusalcı-bağımsızlık yanlılarının zaferiyle sonuçlanan bölgesel meclis seçimi sonrası, adanın “yeni bir Katalonya” krizine dönüşebileceği sinyalleri mevcut.

Dünyanın en önemli nikel madeni üreticilerinden Fransa’ya bağlı Yeni Kaledonya’da bağımsızlık sürecini başlatacak “kendi kaderini belirleme referandumu”, sonbaharda yapılacak. Ülke içinde ise yeni siyasi yapılanmalar gündeme gelecek.

 

İç Siyasette Dengeler Değişiyor

Son seçimlerde tarihi hezimet yaşayan merkez sağ ve merkez solun yerini doldurma amaçlı hareketlilikler gözlemleniyor. Merkez sağ Cumhuriyetçilerin (LR) aşırı sağa yakın kadroya emanet edilmesi, Cumhurbaşkanı Macron’u destekleyen “Yapıcılar’ın” LR’den ayrılıp “Harekete Geç” (Agir) Partisini kurması, Sosyalist Parti’de (PS) yeni yönetim arayışları, bu yönde ortaya çıkacak yeniliklerin habercisi.

 

Suriye’deki askerî varlığını şubat ayından itibaren geri çekeceğini duyuran Fransa’nın, Afrika’da yeni girişimlere yönelik kararlar alması bekleniyor.​ (AA, P)

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler