"GÜNDEM"

2018’de Avrupa: Macaristan’ın Kritik Yılı

Macaristan’ı 2018 yılında bekleyen en önemli gelişme, nisan ayında düzenlenmesi planlanan ve ülkede oldukça kritik görülen parlamento seçimleri olacak

27 Aralık 2017 admin

Macaristan’da muhalefet partilerinin seçimlere az bir süre kalmasına rağmen ortak bir platformda buluşamaması nedeniyle, 2010 yılından beri hükümette bulunan Viktor Orban’ın genel başkanlığını yaptığı Macar Yurttaş Birliği’nin (FİDESZ) nisan ayında gerçekleşecek seçimlerden birinci parti olarak çıkması bekleniyor.

İzlediği sert sığınmacı karşıtı siyasetle gündeme gelen ve AB Komisyonu tarafından “hukukun üstünlüğü ilkesi, demokrasi ve temel hakların ciddi derecede bozulduğu” gerekçesiyle Avrupa Adalet Divanına sevk edilen Macaristan’ın, 2018’de de AB ile kriz yaşamaya devam etmesi bekleniyor.

Başbakan Viktor Orban, 2017 boyunca göçmen krizinin başladığı günden beri tartışmalı kararlarıyla gündemden hiç düşmedi. Kapalı sınır politikasının en büyük savunucusu konumundaki Macaristan’da Orban Ekim ayında “Hristiyan Avrupa” çıkışıyla gündeme oturmuştu. Göçmenlerin Avrupa’yı istila ettiğini söyleyen Orban, Macaristan’ın başını çektiği Orta ve Doğu Avrupa ülkelerindeki göçmen karşıtı tutumun tamamıyla yerinde olduğunu savunmuştu

Öte yandan, Ukrayna’nın eylül ayında Eğitim Kanunu’nda yaptığı değişiklik nedeniyle ülkede yaşayan Macar azınlığın haklarını ihlal ettiğini öne süren, olayı AB ve NATO’ya taşıyan Macar hükümetinin, bu ülkeye karşı tutumunda değişiklik yapması beklenmiyor.

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler