"GÜNDEM"

2018’de Avrupa: İspanya’nın Gündeminde Katalonya Krizi Var

İspanya’nın ayrılıkçı girişimlerinden dolayı en önemli sorunu olarak öne çıkan Katalonya, 2018 yılında da gündemde kalmaya devam edecek.

27 Aralık 2017 admin

Katalonya krizinin çözümü veya çözümsüzlüğü, İspanya’nın siyasi ve ekonomik istikrarının kaderini belirleyecek temel etken olacak. 21 Aralık’ta yapılan erken yerel seçimlerin ardından Katalonya yerel parlamentosunda oluşacak yeni dağılımda bağımsızlık yanlısı siyasi partilerin konumu kilit önem taşıyacak.

Bağımsızlık yanlısı üç siyasi partinin mevcut konumlarını koruyup yerel parlamentodaki çoğunluğu tekrar elde etmeleri halinde 21 Ekim’de ilan edilen tek taraflı bağımsızlık kararıyla ilgili talepleri doğrultusunda İspanyol devletine baskılarını artırmaları, kuvvetle muhtemel gözüküyor.

Bağımsızlık yanlılarının Katalonya yerel parlamentosunda çoğunluğu kaybetmeleri halinde ise 2011’den bu yana artarak devam eden ayrılıkçı girişimlerin ilk defa çok büyük bir yara alacağı ve gündemden düşerek yerini alternatif siyasi akımlara bırakacağı tahmin ediliyor. Katalonya’da birbirine yakın oy oranlarında olup, çok farklı görüşte 4 siyasi partinin bulunuyor olması nedeniyle olası koalisyon hükümetinin de ciddi zorluklar yaratacağı şimdiden biliniyor.

 

Özerklik Tartışması

Katalonya kriziyle bağlantılı olarak ana muhalefetteki Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) tarafından ortaya atılan İspanya’daki 17 özerk yönetimin statülerinin güçlendirilmesini öngören anayasal reform tartışmaları da 2018 yılının siyasi açıdan diğer bir önemli maddesi olacak.

Azınlık hükümetiyle iktidarda olan sağ görüşlü Halk Partisi’nin anayasanın değiştirilmesine karşı tutumundan dolayı anayasal reform çalışmalarında herhangi bir yol katedilmesi beklenmezken böyle bir durumun ülkeyi siyasi belirsizliğe iterek, bir kez daha erken genel seçimin gündeme gelmesi olasılığı bulunuyor.

 

Ayrıca, ekonomide yaşanacak yeni bir istikrarsızlık, işsizlik sorunu ve yasa dışı göç

konularının da İspanya’nın 2018 yılındaki gündeminde yer alması bekleniyor. (AA, P)

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler