"GÜNDEM"

Berlin Adalet Bakanı’ndan Başörtüsü Açıklaması

Berlin Adalet Bakanı Dirk Behrendt: “Okullarda başörtülü genç öğretmenlerin ders vermesine, çok dinli bir kent olan Berlin’de tahammül etmemiz gerektiğini düşünüyorum.”

1 Ocak 2018 admin

Yeşiller Partili Bakan Dirk Behrendt, “Berliner Zeitung” gazetesine verdiği röportajda, Almanya Anayasa Mahkemesinin, genel başörtüsü yasağının din özgürlüğünü kısıtladığına ilişkin verdiği kararı hatırlattı.

Mahkemenin verdiği kararın Berlin’de de uygulanması gerektiğini belirten Behrendt, “Okullarda başörtülü genç öğretmenlerin ders vermesine, çok dinli bir kent olan Berlin’de tahammül etmemiz gerektiğini düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

Behrendt, Berlin’de bir okuldan reddedilen başörtülü öğretmenlerin ayrımcılık nedeniyle tazminat davası açtığını ve kazandıklarını kaydederek, “Bununla ilgili pek çok dava oldu. Burada bu tazminatları vergilerden ödememiz mi, yoksa ayrımcılığı ortadan kaldırmamız mı daha iyi olur sorusu ortaya çıkıyor. Bu, ayrıca eşitlik meselesidir. Başörtüsü takmayan Müslüman erkekleri işe alıyoruz. Çaresizlik içinde öğretmen aramamıza rağmen kadınları reddediyoruz. Burada uyumsuzluk var.” değerlendirmesinde bulundu.

Berlin eyaletinde okullar, başörtülü öğretmenlerin başvurularını “Tarafsızlık Yasası” gerekçesiyle reddediyor. Reddedilen öğretmenler mahkemeye başvurarak tazminat kazanıyor.

Anayasa Mahkemesi, 2015 yılında iki kadın öğretmenin başvurusu üzerine, “soyut bir tehlikeden” dolayı din özgürlüğünün kısıtlanamayacağını belirterek, öğretmenlerin derslerde başörtüsü takabilmelerine onay vermiş ancak okul huzurunun bozulmasında “yeterli somut tehlike” görülmesi durumunda başörtüsü yasağı getirilebileceğine hükmetmişti.

3.6 milyon nüfusuyla Berlin eyaleti, 2016’dan bu yana SPD-Sol Parti ve Yeşiller Partisi  koalisyonuyla yönetiliyor. Koalisyonun  büyük ortağı olan ve belediye başkanlığını elinde tutan Sosyal Demokratlar “Tarafsızlık Yasası’nın” sürmesinden yana. (AA, P)

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler