"GÜNDEM"

NSU Çökertilmedi, Örgüte Hâlâ Destek Verenler Var

Sol Parti’nin 29 Kasım 2017 tarihli soru önergesine verilen cevaba göre, soruşturma esnasında NSU zanlılarının evlerinde 49 arama gerçekleştirildi.

1 Ocak 2018 admin

Aramalar ağırlıklı olarak Saksonya ve Thüringen’de, aynı zamanda da Kuzey Ren Vestfalya, Aşağı Saksonya, Brandenburg, Baden-Württemberg ve Hessen eyaletlerinde gerçekleşti.  

 

NSU Terör Örgütü Nedir?

Nasyonal Sosyalist Yeraltı adlı aşırı sağcı terör örgütünün Uwe Böhnhardt, Uwe Mundlos ve beraberindeki Beate Zschäpe tarafından kurulduğu düşünülüyor. Kökeni Thüringen eyaletinin Jena kentindeki aşırı sağcı çevrelere uzanan terör hücresi, 2000 ve 2007 seneleri arasında farklı eyaletlerde 8’i Türk, biri Yunan ve biri polis memuru olmak üzere toplam 10 kişiyi öldürmek, 2 bombalı saldırı ve 15 soygun düzenlemekle suçlanıyor. 2011 yılının Kasım ayında bir karavanda ölü bulunan Uwe Böhnhardt ve Uwe Mundlos’un tutuklanmamak adına intihar ettikleri öne sürülmüştü. Bununla beraber örgüt bir itiraf videosunda kendi kendini deşifre etmişti.

 

Almanya’nın En Büyük Davası: NSU

6 Mayıs 2013 tarihinde Münih Eyalet Yüksek Mahkemesi 6 numaralı Ağır Ceza Mahkemesinde NSU davası başladı. Davada şu ana dek 389 duruşma gerçekleştirildi. Davanın baş sanığı Beate Zschäpe’nin beraberinde yardım ve yataklık suçlaması ile 4 kişi daha yargılanıyor. Zschäpe, ağır kundaklama, 10 cinayette suç ortaklığı ve terör örgütü kurma ve örgüt üyeliği ile suçlanıyor. 2011 yılından bu yana Beate Zschäpe ve 9 cinayette kullanılan Ceska marka silahı tedarik etmekle suçlanan Ralf Wohlleben tutuklu bulunuyor.

 

Alman Devletinin NSU İle İlişkisi

2013’ten günümüze süren ve başta Türkiye kökenlilerin olmak üzere Alman toplumun kanayan yarası olan NSU davasında, mahkemeye yönelik en büyük eleştirilerden biri, NSU’nun yalnızca 3 kişilik bir fail teorisinden hareketle ele alınmasıydı. Anayasayı Koruma Dairelerinin NSU ile ilişkilerine dair iddialar büyük yankı yaratmıştı. Şimdi Sol Parti’nin soru önergesine verilen cevapta, hâlihazırda 9 kişi hakkında NSU terör hücresine yardım ve yataklıktan soruşturmanın yürütülüyor olduğunun belirtilmesi, örgütün sadece 3 kişiden ibaret olmadığını ve muhtemelen çekirdek kadrosu ve destekçilerinin oldukça geniş olabileceği ile ilgili soru işaretlerini destekliyor. (ala)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler