"GÜNDEM"

Belçika’da Uygulama Testlerinin Devlet Tarafından Düzenlenmesi İçin Önerge

Belçika’nın Flaman Bölge Meclisinde Yeşiller Partisi (Groen) kiralık konut sektöründe uygulama testlerinin yasallaştırılması ve devlet tarafından düzenlenmesi için önerge sundu. Geçen ay Gent şehrindeki bir araştırmanın sonucuna göre uygulama testlerinin ayrımcılıkla mücadele’de olumlu sonuç verdiği açıklanmıştı.

5 Ocak 2018 admin

Flaman Bölge Meclisinde muhalefette yer alan Yeşiller Partisi uygulama testlerini uzun zamandır destekliyor. Geçtiğimiz ay Gent Belediyesinin kendi inisiyatifiyle bir süredir düzenlediği uygulama testlerinin ayrımcılıkla mücadele’de olumlu sonuçlar vererek ayrımcılık oranlarının düştüğü açıklanmıştı. Yeşiller Partisi bu olumlu sonuçlar üzerine uygulama testlerinin Flaman bölgesinin tamamında kiralık konut sektöründe devlet tarafından düzenlenmesi için önerge sundu. Önergenin hedefi uygulama testlerinin belediyelerin kendi inisiyatifi ile değil, Flaman devleti tarafından resmî olarak düzenlenmesi ve devletin ayrımcılıkla bizzat mücadele etmesi.

Önergeyi sunan meclis üyesi An Moerenhout (Yeşiller) kiralık konut sektöründeki ayrımcılığın ivedilikle çözülmesi gerektiği kanaatinde. Flaman hükümetinin bu konuda hiçbir çalışma yapmadığını söyleyen Moerenhout, “Konuttan Sorumlu Bakan Liesbeth Homans göreve başladığında, 2016 yılının başlangıcına kadar ayrımcılığa karşı bir plan hazırlayacağını ilan etmişti. Üzerinden iki yıl geçti ve ortada hâlâ birşey yok.” dedi.

 

Sorumlu Bakan Önergeyi Desteklemiyor

Konuttan Sorumlu Bakan Liesbeth Homans ise uygulama testlerine başından beri karşı çıkıyor. Bakan, devletin ev sahibinin yerine geçip “doğru kiracıyı” seçmeye hakkı olmadığını söylüyor. Uygulama testleri geçtiğimiz yıllarda Flaman Meclisinde defalarca gündeme gelmişti. Daha önce yapılan uygulama testi önergelerinde de Bakan bu çalışmaya karşı çıkmış ve bu uygulamanın ters tepkiye neden olacağını ve şüpheye yol açacağını açıklamıştı. Homans o zaman da, “Şayet kiralık konut sektöründe ayrımcılık yapıldığı ortaya çıkarsa ne yapacağız? Komünist devlet edası ile hataya düşen ev sahiplerinin mülküne el mi koyacağız?” şeklinde cevap vermişti.

Kiralık konut sektöründe ayrımcılığın var olduğunu inkâr etmeyen Bakan, asıl çözümün ev sahiplerinin ayrımcılık meseleleri ile ilgili duyarlılık kazanmaları olduğu kanaatinde. Homans bu duyarlılığın kazanılması için uygulama testlerinden ziyade, ev sahipleri sendikalarında kampanyalar yürütülmesini tercih ediyor.

 

Uygulama Testi Nedir?

Uygulama testi tamamiyle aynı profile sahip olan iki şahıs adına aynı konut için sahte başvuru yapılması anlamına geliyor. İki başvuru arasındaki tek fark isimleri oluyor; bir başvuru yabancı kökenli bir şahsın ismiyle, diğeri ise otokton bir isimle gerçekleşiyor. İsimlerinden başka hiçbir fark olmaksızın, şahısların profillerinin tamamiyle aynı olduğu başvurularda sürekli ve sistematik bir şekilde yabancı isme sahip olan başvuru reddediliyorsa ayrımcılık tespit edilmiş oluyor. (nsa)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler