"GÜNDEM"

Almanya | Halle’de Camiye Silahlı Saldırı

Saksonya-Anhalt eyaletinde yer alan Halle/Saale şehrindeki İslam Kültür Merkezi’ne geçtiğimiz hafta düzenlenen silahlı saldırıda direk cami cemaati hedef alındı. Müslümanlar Merkez Konseyi (ZMD) yetkililerden gerekli önlemlerin alınmasını talep ediyor.

8 Şubat 2018 admin

Halle/Saale şehrinde Müslüman nüfusun yoğun olarak yaşadığı Neustadt semtinde bulunan ve ZMD’ye bağlı olduğu belirtilen İslam Kültür Merkezine 2 Şubat Cuma günü, içerisinde Müslümanların bulunduğu saatlerde silahlı bir saldırı gerçekleştirildi. Sayısı ve kimliği henüz belirlenemeyen saldırganların cami yakınındaki çok katlı bir binadan ateş ettikleri tahmin ediliyor. Saldırı anında Almanca kursu verilen camiden ders arasında hava almak için dışarı çıkan 34 yaşında Suriyeli Müslüman bir erkeğin kurşunla elinden yaralandığı belirtildi. Cami yöneticisi bir hafta önce de aynı şekilde silahlı bir saldırıya uğradıklarını hatırlattı.

 

Son Yıllarda Yoğunlaşan Saldırılar

Halle İslam Kültür Merkezi geçtiğimiz yıllarda da sıkça İslam karşıtı saldırıların hedefi olmuştu. 2015 yılında, bir erkek ve iki kadından oluşan saldırganlar gece yarısı aşırı sağcı sloganlar eşliğinde caminin camlarını kırıp binaya maddi zarar vermişlerdi. İslam merkezine yapılan diğer saldırılarda ise duvarlarına sprey boyalarla ırkçı ve İslam düşmanlığı içeren mesajlar yazılmış ve namaz esnasında cemaati rahatsız etmek maksadıyla bilinçli olarak rahatsız edici gürültüler yapılmıştı. Yıllar içerisinde saldırıların şiddetiyle birlikte mahiyeti de değişerek direk cami cemaati hedef alınmaya başlanmış, en son 2017 yılında Kurban Bayramı namazında ve ardından cuma namazlarında pek çok kez namaz kılan cemaatin üzerine patlama şiddeti yüksek fişekler atılmıştı.

Online haber sitesi dubisthalle’de yayımlanan haberde ZMD’nin Saksonya-Anhalt Başkanı ve aynı zamanda Halle-Neustadt İslam Kültür Merkezi Başkan Vekili Djamel Amelal, son yıllarda durumun gittikçe kötüleştiğini belirtiyor: “Camiler Almanya’ya yeni gelen pek çok Müslümanın topluma entegrasyonu konusunda yararlı faaliyetler sunuyor. Fakat ne yazık ki yoğun İslam düşmanlığı nedeniyle bu faaliyetlerimizi sürdürme konusunda sıkıntı yaşıyoruz.”

 

“Siyaset Somut Önlemler Almalı”

Saldırıyla ilgili olarak ZMD 6 Şubat 2018’de yaptığı açıklamada Saksonya-Anhalt Eyalet Hükümeti’ne söz konusu caminin ve diğer camilerin ve ayrıca eyalette yaşayan Müslümanların güvenliği konusunda gerekli önlemlerin alınması çağrısında bulundu. ZMD Başkanı Aiman Mazyek, “Burada mevzubahis temel bir insan hakkı olan ibadet özgürlüğüdür ve tüm demokratik güçlerin birleşerek toplumumuza yapılan bu tarz saldırılara kararlılıkla karşı çıkması gerekiyor” şeklinde konuştu. Artan saldırılar sonucu camilerin artık güvenli yerler olmadığını vurgulayan Mazyek, yaklaşık her hafta yeni bir cami saldırısının gerçekleştiğini belirterek: “Devlet makamlarımıza olan güvenin daha fazla yara almasını önlemek için siyasilerden somut tedbirler almalarını bekliyoruz.” dedi. ZMD ayrıca sağcı partilerden ve Pegida gibi İslam karşıtı organizasyonlardan bu tarz saldırılara tevesül etmemelerini talep ediyor. Bilindiği üzere kısa süre önce Dresden’de bir camiye bombalı saldırı düzenlenmiş, saldırganın ise tanınmış bir Pegida eylemcisi olduğu tespit edilmişti.

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler