Türkiye | Yurt Dışı Boşanma İşlemlerinin Tanınmasında Yeni Kolaylık
Yurt dışında gerçekleşen boşanmaların Türkiye’de hukuki süreç olmaksızın tanınmasını sağlayan düzenleme resmen yürürlüğe girdi. Konuyla ilgili yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlandı.
Yurt dışında yaşayan vatandaşların boşanma işlemlerinin Türkiye’de tanınması için herhangi bir mahkeme sürecine gerek kalmadan gerçekleşmesi için yürütülen düzenlemede sona gelindi. İlgili yönetmelik, 7 Şubat tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Yeni düzenlemeyle, boşanmanın tanınması için artık Türkiye’de hukuki bir süreç başlatma şartı aranmıyor. Bu durumda, yurt dışında yaşayan vatandaşlar konsolosluklara başvurarak “nüfus kütüğünde düzeltme” işlemini başlatabilecek. Ancak tenfiz, yani velayet, nafaka gibi maddi uygulamalar gerektiren işlemler için Türkiye’de mahkemeye başvurma zorunluluğu devam edecek.
“Kolaylaştırıcı, Yeni Bir Dönem”
Konuya ilişkin bir basın bildirisi paylaşan AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, yeni yönetmeliğin 7 Şubat’ta Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından işlemlerin birçok açıdan daha kolay hale geleceğini aktardı. “Böylelikle on binlerce insanımızı doğrudan ilgilendiren bir meselede kolaylaştırıcı bir yöntemle yeni bir dönem başladı. Bu durum hem ilgili kurumlarımız hem de sorun yaşayan vatandaşlarımız adına sevindirici bir gelişmedir.” ifadelerini kullanan Yeneroğlu ayrıca şunları kaydetti: “Yabancı mahkemeler tarafından verilen boşanma kararlarının Türkiye’de dava açmaya gerek kalmaksızın yapılabilmesi için Nüfus Hizmetleri Kanunu’nda gerekli yasal değişiklik yapılmıştı. Bu kapsamda uygulamanın başlatılabilmesi için ihtiyaç olan yönetmelik bugün (7 Şubat) Resmi Gazete’de yayımlandı. Yeni uygulamaya ilişkin gerekli talimatın ilgili dış temsilciliklerimize ve valiliklerimize ulaşmasının ardından, vatandaşlarımız boşanma kararının tanınması için başvuruda bulunabileceklerdir.
Mustafa Yeneroğlu açıklamasında ayrıca, düzenlemede katkısı olan Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanı, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Nüfus ve Vatandaşlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Adalet Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı’na teşekkür etti.
Yılda 10 Bin Dava
Nüfus Hizmetleri Genel Müdürlüğü verilerine göre 2014 yılında 8490, 2015’te ise 8447 kişi yurt dışındaki mahkemelerde verilen boşanma kararlarına dayanarak “salt tanıma niteliğinde nüfus kütüğünde düzeltme” başvurusunda bulundu. Açılan dava sayısının da her yıl 10 ila 12 bin arasında olduğu biliniyor.
Zaman ve Paradan Tasarruf
Eski uygulamada, tüm şartlar oluşmuş olsa dahi taraflara tebligat şartı bulunuyordu. Bu taraflardan birinin başka bir ülkede ikamet etmesi durumunda ise bu tebligat prosedürü aylar hatta yıllar sürebilmekteydi. Bu işlemler olmadan, Türkiye’de yeniden evlenme durumu söz konusu olamamaktaydı.
Ortalama 1 ila 3 yıl arası süren davalarda vatandaşlar ayrıca 3000 avroya yakın bir masrafla karşılaşabiliyordu.
Yeni uygulama ile vatandaşlar, tanınma işlemleri için hem Türkiye’de mahkeme açma zorunluluğundan hem de işlemler için önemli bir maddi yükten kurtulmuş oldu.
Yurt dışında gerçekleşen boşanmanın ardından vatandaşlar yurt dışında başkonsolosluklar, yurt içinde de İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüklerine yapılacak başvurular ile doğrudan tescil edilebilecek.
Boşanma kararlarında velayet, iştirak nafakası, çocuk ile kişisel ilişki kurulması, mal rejimi ve tazminat gibi “tenfiz” çerçevesinde ele alınan hükümlerle ilgili ise yetkili mahkemelere kararın tanınması veya tenfizi için dava açılma mecburiyeti bulunuyor. (meb)
Yazarken cok güzel yaziliyor da Konsoloslukta isler degisiyor , Elimde Apostil de ceviriside var , Nufüsdan Randevü de aldim oh ne güzel .sira bana geldiginde aaa siz Alman vatandasiniz isleminiz burada olmaz oldu Vatandasliktan Randevü alacaksiniz, Gel ki Vatandaslik bölümünde bu konu ile ilgili ne bu ist bilen biri var ne de bu isten Anlayan biri ,Memur bana demesin mi senin Apostil Norwec ce Norwec de lahey antlasmasina dahil degil diye , Evet adamin Design dogru Amerikada Asya kitasinda o zaman Norwec 1983 den Bericht anlasmali lahey li Yemis gibt yaptik ki isimiz olsun . Peki Memur Bey bu is nasil olur ? Adam demez mi Norwec e gideceksin , Oradaki Türk konsolosu yapar bu isi Sen ne is yaparsin elimde Apostil var Türkcesi var Kopyalari var 3 Dilde cevirisi var diyecektim kendimi zor tuttum . Anlayacaginiz bu Apostil ile bosanma isi ne memurun nede Frankfurt konsolosunun isine geliyor millet gitsin gitsin Gelsin Aldiginiz Maaşa kadar is yapin bari
Selam Ben almanyada bosandim tùrkiyede evli gôzùkùyorum eski esim tùrkiyede yaşíyor.peki tùrkiyede nasil bosanabilirim neler gerek .ltf bana yardimci Olun . Saygilar
Merhaba Şevket Bey, tanıma ve tenfiz davalarıyla ilgili de büro olarak yoğun şekilde çalışıyoruz. Benimle ya da başka bir avukat vasıtasıyla sorununuzu çözebilirsiniz. İletişim için cep numaram: 0 532 7155249 Avukat Hülya ÜÇGÜL.
Mrh ben isvecte yasiyorum isvecte bosandim ve turkiyede de bosanmak icin butun evraklarim hazir apostel mahkeme karari tercumede yaptim burdaki turk konsoloslugna gittim ama halen bu uygulama baslamamis sebeb daha talimat gelmemis resmi gaZetede yayinlandi yururlugede girdi diyorsunuz ama halen hic bir sey yok ne kadar zor bir durumdayim anlatmak mumkun degil heleki karsindaki insan yabanci Oldugu zaman lutfen bir an önce su talimati verin ve baslatin hayatimdan biktim!