"2018 İtalya Genel Seçimleri"

İtalya’nın İlk Siyahi Senatörü Irkçı Kuzey Ligi’nden Seçildi

4 Mart’ta parlamento ve senato seçimleri için sandığa giden İtalya’da ilk siyahi senatörü Toni Iwobi aşırı sağcı Kuzey Ligi’nin listelerinden seçildi.

İtalya’da 4 Mart’ta gerçekleşen genel seçimlerde hiç bir parti tek başına iktidar olabilecek çoğunluğa ulaşamamıştı. Koalisyon müzakerelerinin başlaması beklenirken seçim sonuçları arasında ilginç noktalar da bulunuyor.

 

Göçmen ve İslam Karşıtı Parti

İtalya tarihinin ilk siyahi senatörü olarak tarihe geçen Nijerya asıllı Toni Iwobi, yüzde 17.7 oy oranına ulaşarak dikkatleri üzerine çeken aşırı sağcı Kuzey Ligi’nin göçten sorumlu sözcüsü oldu. Partinin genel başkanlığını, seçim kampanyası sırasında sık sık “Afrikalı göçmenleri toptan sınır dışı etme” vaadini dile getiren Matteo Salvini yürütüyor. Salvini, göçmenlerin yanı sıra Müslümanları hedef alan söylemlerde de bulunuyor. “İslam’ın İtalya değerleriyle örtüşmediğini” savunan aşırı sağcı lider, çoğunluğu Müslüman olan Afrikalı göçmenlerin İtalya’ya alınmaması gerektiğini vurguluyor.

Kuzey Ligi 4 Mart seçimlerinde, yüzde 37 oranına ulaşan popülist Beş Yıldız Hareketi’nin ardından yüzde 17.7 ile ikinci parti konumunda bulunuyor. Bu haliyle, koalisyon pazarlıklarında kritik bir konuma sahip olacağına kesin gözüyle bakılıyor.

 

“Toni Iwobi Var, Irkçı Değiliz”

“İtalya’nın ilk siyahi senatörü” olarak seçilen Toni Iwobi, sanılanın aksine Kuzey Ligi’nin ırkçı bir pozisyona sahip olmadığını iddia ediyor. Facebook hesabından seçim sonuçlarını değerlendirdiği gönderisinde Iwobi, “25 yıl Kuzey Ligi ailesinin bir parçası olarak katıldığım mücadelenin ardından yeni bir maceraya atılıyorum” ifadelerini kullandı.

Partinin ekonomi politikalarından sorumlu üyesi Claudio Borghi’ye göre, Iwobi’nin Kuzey Ligi’nde üst düzey görev alması partinin ırkçı olmadığının kanıtı. Reuters’a konuşan Borghi, “İtalya’daki ilk siyahi senatörün bizden olduğuna dikkatinizi çekerim” dedi.

 

Afrikalı Göçmenler Hedefte

Iwobi ve Borghi, partilerinin ırkçı olmadığını söylese de, İtalya’da Kuzey Ligi bağlantılı ırkçı ve İslamofobik saldırılarda gözle görülür bir artış yaşanıyor. 3 Şubat’ta, Kuzey Ligi üyesi Luca Traini (28) Macerata şehrinde siyahi göçmenlere silahlı saldırı düzenlemiş, 6 kişiyi yaralamıştı. Kuzey Ligi’nin Afrikalı ve Müslümanları hedef alan söylemleri, bu grupları hedef tahtasına oturtmaya devam ediyor. Son olarak 6 Mart’ta, Floransa şehrinde, 65 yaşındaki bir İtalyan vatandaşı, “ailesine yük olmamak düşüncesiyle hapse girmek” için bir Afrikalı göçmeni silahla vurarak öldürmüştü.

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler