"Fransa"

Fransa | Aşırı Sağcı Partiye Göre 5 Camiden 1’i “Radikal”

Aşırı sağcı Ulusal Cephe Fransa’nın Bourgogne-France-Comté bölgesindeki camilerin yüzde 20’sinin “radikal” olduğunu iddia etti.

13 Mart 2018 admin

Fransa’daki aşırı sağcı Ulusal Cephe’nin (Fr. “Front National” – FN) açıklamasına göre 129 caminin bulunduğu Bourgogne-Franche-Comté bölgesindeki her 5 camiden biri “radikalleşmiş” durumda. Parti temsilcilerinin “gizli” bir kaynaktan edindiği bilgiler için resmî bir kaynak ya da bilimsel bir veri bulunmuyor.

Ulusal Cephe’nin Bölge Başkanı Julien Odoul, 2 Mart tarihinde Dijon’da yapmış olduğu basın açıklamasında “aranan” imamların olduğunu, bazı derneklerin “Selefi eğilimli olduklarını” ve “radikal bir İslam yaydıklarını” iddia etti. Odoul’a göre kültür, spor ve eğitim faaliyetleri adı altında Müslüman dernekler, belediyelerin maddi destekleri ile gençlere “kendi doktrinlerini telkin ediyor”.

 

“Cami Kapansın” Talebi

Julien Odoul, Côte d’Or şehrinde Fransa İslami Kuruluşlar Birliği’ne (UOIF) bağlı olan bir caminin kapatılmasını, hatta bunun yanında Müslüman Kardeşler’in bir kolu olduğunu iddia ettiği UOIF’in de kapatılmasını talep ediyor. Yeni adıyla “Fransa Müslümanları” (Fr. “Musulmans de France” – MF) adını alan UOIF, 1983 yılında kurulan ve Fransa’da yaşayan Müslümanları temsil eden bir dernek.

2017 yılında seçim kampanyası sürecinde Marine Le Pen de UOIF’in kapatılmasını talep etmişti. Buna karşın UOIF ise Müslüman Kardeşler ile her türlü bağını inkâr etmişti.

Julien Odoul, “Bölgede 190 radikalleşme vakası var, radikalleşen camilerin oranı ise yüzde 20. Gençleri bu ideolojiden korumak için radikalliği sonlandırmak gerek.” sözlerini sarf etmişti. Ulusal Cephe ise bölgede yaşayan vatandaşları “radikalleşmeye karşı bilgilendirmek için” 80.000 el broşürü dağıtacağını belirtti.

Konuya ilişkin Perspektif’e değerlendirmelerde bulunan CIMG (Millî Görüş Fransa İslam Konfederasyonu) Doğu Fransa Bölge Başkanı Eyüp Şahin, aşırı sağcı Ulusal Cephe’de ya da Fransa’daki diğer partilerde “camilerin radikalleştiğine dair bir vehim olduğunu” aktardı. “Ulusal Cephe için bir Müslümanın ‘Allah-u Ekber’ demesi bile radikallik için yeterli bir delil sayılıyor” diyen Şahin’e göre aşırı sağcılar, ‘cihad’ ya da ‘selefilik’ gibi İslami terminolojide karşılıkları olan kavramların konuşulmasını dahi “tehlikeli” olarak algılıyor. Bu noktada, Müslüman idarecilere büyük görev düştüğünü kaydeden Şahin, Fransa’da CIMG tarafından organize edilen Açık Cami Günleri’ni örnek göstererek, İslami kavramları ve dindarlığın tabi yansımalarının radikallikle alakalı olmadığını anlatma gerekliliğinin altını çizdi. (ad)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler