"GÜNDEM"

Avrupa’da “Buyrun, Ben Müslüman’ım” Sokak Aksiyonu Başladı

Avrupa'da bu sene yaklaşık 200'e yakın noktada gerçekleştirilecek "Buyrun, Ben Müslüman'ım" aksiyonu için Müslüman gençler sokağa çıktı. Stantlarda güller ve İslam hakkında broşürler dağıtan Müslümanların amacı ön yargıları yıkmak.

7 Nisan 2018 admin

Avrupa’nın birçok ülkesinde yaşayan Müslümanlar bugün 200’den fazla noktada 200.000’den fazla kişi ile iletişime geçiyor. İslam Toplumu Millî Görüş (IGMG) inisiyatifiyle gerçekleştirilen “Buyrun, ben Müslüman’ım” etkinliği bu yıl dördüncü senesinde. Aksiyon, stantlardaki gönüllü Müslümanlarla sokaktaki insanlar arasında doğrudan bir iletişim kurulmasını hedefliyor. Aksiyon kapsamında Avrupa’da birçok ülkede Müslümanlara yönelik önyargıların basit bir iletişimle kırılabileceği gösterilmek isteniyor.

Hollanda’da 17 Şehirde 23 Noktada Stantlar Kuruldu

Hollanda’da 2 bölgede 17 şehirde toplamda 23 noktada Müslümanlar stantlar kurarak 27.000 gül dağıtacaklar. Konuyla ilgili açıklama yapan Hollanda İslam Federasyonu Kurumsal İletişim Başkanı Hasan Hüseyin Göğüş, tepkilerin oldukça olumlu olduğunu ve geçen seneye kıyasla bu sene aksiyonun ağırlıklı olarak gençler tarafından organize edildiğini söyledi. “Bu aksiyonu Hollanda’da 240 gönüllü ile gerçekleştiriyoruz. Özellikle genç Müslüman kadınların katkısı çok büyük. Ayrıca stantta sadece Türkiye kökenliler değil, Faslılar ve diğer kökenlere sahip Müslümanlar da var.” ifadelerinde bulunan Göğüş, aksiyon kapsamında Hollanda’da 105.000 insana ulaşmayı hedeflediklerini belirtti.

Avusturya’da 25 Noktada Yüzlerce Müslüman Sokakta

Avusturya’da bugün 3 bölgede 25 noktada aksiyon yapılacak. Avusturya İslam Federasyonu Tanıtma Başkanı Volkan Meral bugün yalnızca Arlberg bölgesindeki 6 şehir merkezinde 35 kişilik bir ekiple “Buyrun, Ben Müslüman’ım” sokak aksiyonunu gerçekleştirdiklerini belirtti. Perspektif’e yaptığı açıklamada şimdiye dek gerçekleştirdikleri görüşmelerin olumlu geçtiğini belirten Meral, aksiyonun ağırlıklı olarak Avusturya’daki Müslüman gençlerin özverili çalışmalarıyla sürdürüldüğünü, aksiyon öncesinde uzun bir hazırlık sürecinden geçtiklerini belirtti.

Belçika’da 5 Yerde Gönüllüler Sabaha Kadar Hazırlandı

Belçika’da 5 noktada gönüllü Müslümanlar bugün sokakta olacak. Perspektif’e konuşan Belçika Bölgesi Kurumsal İletişim Başkanı Ömer Sıkıer, stantlardaki gençlerin dün gece sabaha kadar hazırlıkları sürdürdüğünü belirtti: “Gençlerimiz sabaha kadar dağıtacakları güllerin dikenlerini çıkarttı, el ilanlarını hazırladılar ve bugün öğleden sonra stantlarda güler yüzleriyle yerlerini alacaklar. Bu aksiyon genç Müslümanların özverili çalışmalarıyla gerçekleştiriliyor. Bana kalırsa gençlerimizdeki bu sivil bilinç ve sorumluluk duygusu, aksiyonun arkasındaki en büyük zenginlik.”

Almanya’da 120 Noktada Stantlar Kuruluyor

Aksiyon Almanya’da toplamda 15 bölgede gerçekleştiriliyor. Her bölgede şehir merkezlerinde birden fazla stantta gönüllüler ekibi aksiyon kapsamında bugün görüşmeler gerçekleştirecekler. Perspektif’e konuşan Hessen Bölge Kurumsal İletişim Başkanı Nihat Cesur kendi bölgelerinde 16 noktada tahminen 200’e yakın gönüllü Müslüman tarafından aksiyonu gerçekleştirdiklerini belirtti. 16 şubede ekiplerin oluşturulduğunu ve gönüllü gençlerin tamamının heyecanlı bir şekilde hazırlık yaptığını belirten Cesur, bu hazırlıkları şöyle özetledi: “Bu aksiyonda özellikle genç kızlarımızın rolü büyük. Hepsi afişlerle, kendi tasarladıkları yaka butonlarıyla haftalar boyu bu aksiyona hazırlandılar. Amacımız, stantlarda yapılan görüşmelerin uzun vadeli bir iletişime dönüşmesi ve komşularımızla, birlikte yaşadığımız insanlarla iletişimimizi bundan sonra da uzun vadede dostluklara dönüştürmek.”

Aksiyona Wanne-Eickel şehrinden katılan Feyza Ateş Perspektif’e yaptığı açıklamada 26 kişilik bir ekiple 600 gül dağıttıklarını belirtti. Aksiyon kapsamında bugünkü tecrübelerini anlatan Ateş, yaşlı bir hanımefendiyle karşılaşmalarını şöyle özetledi: “Bugün daha önce hiç başörtülü bir kadınla konuşmamış olan yaşlı bir hanımefendiyle uzun uzun konuştuk. ‘Neden başörtüsü takıyoruz? Medyada sıkça iddia edildiği gibi birisi bizi başörtülü olmaya mı zorluyor?’ gibi konularda sohbet ettik. Bu sohbetin sonunda kendisinin olaya ilk kez başka bir perspektiften bakabildiğini gözlemledik.”

Herne şubesinde stant açtıklarını belirten Büşra Bingöl ise, bugün 12 kişilik bir ekip ve 500 gül dağıtımıyla aksiyona katıldıklarını belirtti. Bingöl İslam’a dair birçok soruyu cevapladıklarını, mesafeli davranan ya da olumsuz tepki verenleri ise yine gülümseyerek karşıladıklarını belirtti.

Schwaben Bölgesindeki Krumbach Şubesinde 3 kişilik bir ekiple aksiyona katıldıklarını belirten Abdullah Asımeken şimdiye kadar yaptıkları bütün görüşmelerde olumlu geri dönüşler aldığını belirtti. Schwaben Bölge Sekreteri ve Kurumsal İletişim Komisyonu üyesi Muhammed Bedelce ise şu açıklamada bulundu: “Bu standa gelen insanların yüzlerini güldürüyoruz ve belki bir nebze de olsa Müslümanlarla ilgili düşüncelerini değiştiriyoruz. Ön yargıların yıkılması elbette kolay değil, ama buna katkı sağlayabilirsek ne mutlu bize.” Aynı bölgedeki stantta görev yapan Mikail Kramer, bu karşılaşmalarla olumlu bir atmosferin oluştuğundan ve birçok kişinin karşılarında “iletişime hazır” Müslümanları görmekten memnuniyet duyduğunu belirtti.

“Buyrun, Ben Müslüman’ım” Aksiyonu Nedir?

Geçen sene yaklaşık 175.000 kişiye ulaşan “Buyrun, Ben Müslüman’ım” isimli sokak aksiyonu bu sene de Avrupa, Avustralya ve Kanada’da gerçekleştiriliyor. Aksiyon bu sene açılışı İngiltere’de yapmıştı. Sokak aksiyonu kapsamında Almanya’da Berlin, Hamburg, Bremen, Hannover, Köln gibi şehirlerde, Avusturya’da Viyana, Arlberg ve Linz’te, bunun dışında İsviçre, Hollanda, Belçika, Fransa, Danimarka, İsveç, Norveç, İtalya, Avustralya ve Kanada’da stantlar açılıyor. Önceden belirlenen noktalarda İslam ve Müslümanların dinî pratikleriyle ilgili broşürlerle güller dağıtılıp standa gelenlerle kısa sohbetler gerçekleştiriliyor. (ezk)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler