"TOPLUM"

2017 İdam Raporu: Her Üç Devletten Birinde İdam Cezası Var

Uluslarası Af Örgütü 2017 İdam Raporunu yayımladı. Rapora göre 2017 yılında en az 2.591 kişi ölüme mahkum edildi, 993 kişiye ise idam cezası uygulandı.  

17 Nisan 2018 admin

Uluslararası Af Örgütü (İng. “Amnesty International”) 2017 yılında dünya genelinde idam cezası ile ilgili raporunu yayınladı. “İdam Cezaları ve İnfazları” başlığını taşıyan rapora göre 2017 yılında en az 2.591 kişi ölüme mahkum edildi, 993 kişiye ise idam cezası uygulandı. Raporda resmî verilerin yanı sıra dünya genelinde idam cezasına çarptırılan kişilerin aileleri ile medya raporları da dikkate alındı. 

Dünyanın birçok yerinde ölüm cezasının olduğunu ve idam cezasını kınadıklarını belirten Af Örgütü’ne göre idam cezası insanların yaşama hakkına aykırı. Hiçbir suçlunun zalimce ve aşağılayıcı bir cezayı hak etmediği vurgulayan örgütün raporuna göre 2017 yılında gerçekleşen idamların yüzde 84’ü dört ülkede yaşandı. Buna göre İran’da 507, Suudi-Arabistan’da 146, Irak’ta 125 ve Pakistan’da 60’dan fazla kişiye idam cezası uygulandı. Çin’deki idam cezalarıyla ilgili önceki senelerde de olduğu gibi veri elde edemeyen Af Örgütü, burada da binlerce idam kararının alındığını ve gerçekleştirildiğini öne sürüyor.

2017’de İdam Cezaları Azaldı

2017 yılında bir önceki yıla kıyasla idam cezalarında ve ceza infazlarında düşüş kaydedildi. Af Örgütü’nün raporuna göre 2016 yılında 3.117 kişi idama mahkum edilmiş, bunlardan 1.032’sinde ise idam cezası infaz edilmişti. 2017 yılında en çok idam mahkumunun bulunduğu ülke 621 idam cezasıyla Nijerya oldu. Nijerya’yı 402 idam cezası ile Mısır, 273 idam cezası ile de Bangladeş takip ediyor. Her sene idam cezasını kanunen veya pratikte kaldıran ülke sayısının arttığına değinen Af Örgütü, bu sene Gine ve Moğolistan’ın da bu listeye eklendiğini belirtiyor.

Dünya üzerinde 1987 yılında idam cezasını kaldıran 69 devlet varken, bugün idam cezasını uygulamayan 142 ülke var. Böylece dünya üzerindeki her üç devletten ikisinde idam cezası uygulanmıyor.

18 Yaşından Küçüklere ve Engellilere İdam Cezası

İran’da 2017 yılında 18 yaş altındaki en az 5 kişinin idam cezasına çarptırıldığı belirtiliyor. Normalde faillerin 18 yaşın altındayken işlediği suç için ölüm cezasına çarptırılmaları uluslararası hukuka aykırı. Aynı şekilde raporda Japonya, Maldivler, Pakistan, Singapur ve ABD gibi ülkelerde zihinsel engelli olanlara da ölüm cezasının uygulandığı belirtiliyor.

Af Örgütü’ne göre birçok ülkede verilen ölüm cezaları uluslararası yargılama standartlarına uygun olmayan şartlar altında verilmiş. Örgüt özellikle Bahreyn, Çin, İran, Irak ve Suudi Arabistan gibi ülkelerde ölüm cezalarının zanlıların “itirafları”na dayandığını, bu itirafların da işkence altında gerçekleşebileceğine değiniyor (ala)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler