Fransa’da İslamofobik Saldırıların En Büyük Mağduru Kadınlar
Fransa’da İslamofobi ile Mücadele Derneği (CCIF) tarafından hazırlanan raporda, 2017 yılında Müslümanlara yönelik saldırılarda düşüş yaşandığı duyuruldu. Ancak kadınlar İslamofobik saldırılarının temel hedefi olmaya devam etti.
Fransa’da İslamofobi İle Mücadele Derneği (CCIF), 2017 yılında Müslümanları hedef alan ırkçı eylemlerle ilgili raporunu yayınladı. Raporda, 2017 yılında İslamofobik saldırılarda bir önceki yıla göre yüzde 20’den fazla azalma olduğu aktarıldı. 2017 yılında toplam 447 İslamofobik saldırı gerçekleştiği, bu saldırıların 39’unun fiziki saldırı, 58’inin ise nefret söylemi olduğu kaydedildi. Saldırıların çoğunluğunu ise konut, işyeri ve okullarda Müslümanların uğradığı ırkçı ayrımcılık oluşturdu.
Raporla ilgili açıklama yapan CCIF Direktörü Leyla Charef, 2015 yılında meydana gelen terör saldırıları sonrası Müslümanları hedef alan saldırılarda büyük artış yaşandığını söyledi. Bu saldırı oranlarında 2016 yılında yüzde 35, 2017 yılında ise yüzde 21,7 oranında azalma kaydedildiği duyuruldu. Leyla Charef, İslamofobinin aynı zamanda cinsiyete dayalı bir ırkçılık içerdiğine dikkat çekerek, saldırıların yüzde 60’ında kadınların hedef alındığını söyledi. Aynı şekilde İslamofobik saldırı sonrası 8 günden fazla iş göremez raporu alanların yüzde 85’ini de yine kadınların oluşturduğunu kaydetti.
Yeni Trend: “Radikalleşiyor” İftiraları
Raporda son dönemde ortaya çıkan yeni bir duruma da dikkat çekildi. Özellikle komşusu ya da eski eşinden öç almak isteyenlerin bu kişiler için “radikalleştiği” yönünde ihbarda bulunduğu aktarıldı. Bu konuda yürütülen soruşturmaların sonunda gerçeğin ortaya çıktığı, ancak iftiranın verdiği hasarın kişilerde devam ettiği vurgulandı.
Raporda Müslümanların maruz kaldığı ırkçı tutumlarla ilgili de örnekler verildi. Paris’te iki başörtülü kızın restorana alınmadığı kaydedildi. Restoranın sahibinin kızları kabul etmemesine neden olarak, “Tüm Müslümanlar terörist. Sizin gibi insanları restoranımda istemiyorum.” dediği kaydedildi. Başka bir olayda ise gözlük sektöründe çalışacak bir Müslümana sakalını kesmesinin ön şart olarak koşulduğu belirtildi. Son olarak İslamofobik eylemlerle ilgili yapılan analizde en yaygın olanın nefret söylemi ve fiziksel saldırganlıktan ziyade toplumda Müslümanların maruz kaldığı ayrımcılık olduğu aktarıldı.
İçişleri Bakanlığına Göre Saldırı Sayısı 193
Fransa İçişleri Bakanlığı’nın ocak ayında, şikayet ve polis tarafından kayıt altına alınan İslamofobik saldırıları baz alarak yayınladığı raporda, 2017 yılında tehdit, fiziki saldırı ve camileri hedef alan eylemlerin sayısının 193 olduğu duyurulmuştu.
Fransa’da 2015 yılında yaşanan terör saldırıları sonrası Müslümanlara yönelik saldırılarda korkunç artış yaşanmıştı. Fransa’da çoğu Kuzey Afrika kökenli olmak üzere 5 milyon Müslüman yaşıyor. Avrupa’da Müslümanların an fazla yaşadığı ülkeler sıralamasında Fransa ilk sırada yer alıyor.
Fransa’da İş Geleceği Üzerine Araştırma Enstitüsü (IZA) tarafından gerçekleştirilen bir araştırma, Müslümanların iş başvurularında ayrımcılıkla karşı karşıya olduğunu ortaya koymuştu. IZA’nın araştırmasında aynı şartlara sahip iki kişiden Müslüman inancına sahip olanın Hristiyan olana göre işe girmede 1,6 oranında daha az şansa sahip olduğu kaydedilmişti. (fk)