"Belçika"

Belçika | 618 Sığınmacı Çocuk Kayboldu

Belçika'da geçen yıl 618 refakatsiz sığınmacı çocuğun kaybolduğu bildirildi. Bu sayı 2015 yılında 277, 2016 yılında ise 284'tü.

Belçika‘da kayıp ve tacize uğrayan çocuklarla ilgili çalışmalar yürüten sivil toplum kuruluşu Child Focus’un yayımladığı verilere göre, 2017 yılında kaybolan çocuk sığınmacı sayısında daha önceki yıllara göre ciddi artış kaydedildi. Buna göre, 2015 yılında 277, 2016 yılında 284 sığınmacı çocuk kaybolurken, bu sayı geçen yıl 618’e yükseldi.Kuruluş, çocuk sığınmacıların istismarcılar tarafından ele geçirileceğinden endişe duyulduğunu kaydetti.

“Bu rakamlar çok büyük bir sorunun görünen küçük bir kısmı” diyen Child Focus yetkilileri, çocukları sığınmacı merkezlerine yönlendirmeye çalıştıklarına ancak başka ülkelere geçmek isteyen bu çocukların çoğunlukla kaçtığına dikkati çekti.

Kayıp Çocuk Sayısı Neden Artıyor?

Sayılardaki artış nedenlerinden birtanesi Belçika’da değişmiş olan mülteci siyaseti. Adalet Bakanlığında Velayet Departmanından Edward Landtsheere, De Morgen gazetesine verdiği demeçte “Eskisinden daha da çok çocuk-transgöçmenlerle karşılaşıyoruz. Bir sığınmacı kampına gidip iltica başvurusunda bulunmaları için eskisinden daha da çok ikna etmeye çalışıyoruz. Fakat bu grup başka ülkeye gitmek istedikleri için en çok kaçan grup.” dedi.

Kaybolan 618 sığınmacı çocuktan sadece 124’u Child Focus’e bildirilmiş durumda. Avrupa Parlementosu üyesi Hilde Vautmans (Open VLD) konu ile ilgili yaptığı açıklamada Belçikalı çocuklar kaybolduklarında 24 saat içinde Child Focus’e bildirilirken, sığınmacılarda ise bunun bazen günler hatta haftalar sonra haber verildiğini söyledi. Vautmans kaybolan sığınmacı çocukları ile ilgili “Neredeler?” (Fl. Waar zijn ze?) adlı bir kitap yazdı.

Vautmans ayrıca önümüzdeki hafta Avrupa Parlementosuna konu ile ilgili tavsiyeler içeren bir önerge teklif edecek. Tavsiyelerden biri refakatsız sığınmacı çocukların kayıt sisteminin geliştirilmesi. Liberal Partiye bağlı olan Vautmans çocukların komşu ülkede bulunan ebeveynlerinin yanına gidebilmeleri için 6 ay beklemelerini yanlış buluyor. Vautmans bu prosedürlerin bir hafta içerisinde çözümlenmesi gerektiği kanaatinde.

İltica ve Göç Bakanı Theo Francken konu ile ilgili fazla açıklama yapmadı. Francken Belçika’nın çocuk sığınmacılar konusunda öncü bir ülke olduğunu söyledi. Child Focus’un açıklamış olduğu bu sayılar sadece refakatsız/reşit olmayan çocukları kapsıyor. (AA, P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler