"AVRUPA"

İzlanda | Sünnet Yasağında Geri Adım Sinyali

İzlanda'da şubat ayında meclise sunulan ve sünnet yasağını öngören yasa tasarısının geri çekilebileceği belirtildi. Kararda Müslüman ve Yahudi toplumlarından gelen tepkilerin etkili olduğu sanılıyor.

27 Nisan 2018 admin

İzlanda basınında konuyla ilgili çıkan haberlere göre, geçtiğimiz şubat ayında meclise sunulan sünnet yasağı tasarısını inceleyen parlamentonun Yargı ve Eğitim Komisyonu, tasarıyı meclis gündeminden çıkarmaya hazırlanıyor. Buna göre komisyonun konuyu İzlanda hükûmetine havale etmesi, hükûmetin de yasaklama yerine sünnet uygulamasına düzenleme getirmesi bekleniyor. Komisyonun kararında, ülkede ve uluslararası alanda Müslüman ve Yahudi toplumlarından gelen tepkilerin etkili olduğu belirtiliyor.

Tasarı Ne Diyordu?

Meclise sunulan sünnet yasağı tasarısı, tıbbi gereklilik olmadıkça 18 yaş altı bireylerin sünnet edilmesinin yasaklanmasını öngörüyordu.  Yasağı çiğneyerek tıbbi gerekçeler haricinde sünnet operasyonu uygulayanlar hakkında ise 6 yıl hapis cezası isteniyordu. 18 yaşını doldurmuş bireylerin kendi istekleri doğrultusunda sünnet olmayı tercih etmesinin önünde ise herhangi bir engel bulunmamaktaydı.

Erkek sünnetini, birçok ülkede yasak olan kız çocuklarının sakatlanması ile bir gören ve küçük yaştaki erkek çocukların haklarının çiğnenmesi anlamına geldiğini iddia eden tasarıda, evde, steril olmayan yerlerde, anestezi olmadan ve sağlık çalışanı olmayan bir kişi tarafından uygulanan sünnet operasyonlarının ölümcül enfeksiyon riskini de beraberinde getirdiği ve çocukları acı içinde bıraktığı savunuluyordu. Tasarısının savunucuları ise erkek sünnetinin Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesine aykırı olduğu görüşünü ileri sürüyordu.

Nüfusu 336 bin olan İzlanda’da yaklaşık 1500 Müslüman ve 250 Yahudi yaşıyor. Meclis komisyonunun farklı bir karar alması ve parlamentonun tasarıyı yasalaştırması durumunda, İzlanda erkek sünnetini yasaklayan ilk Avrupa ülkesi olacak. (AA)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler