Norveç | İktidar Ortağı Partiden Ezan Yasaklansın Talebi
Norveç’te hükûmet ortağı parti, ülkede ezanın yasaklanması için girişimde bulunmaya hazırlanıyor. Norveçlilerin huzur ve sükûnete ihtiyacı olduğunu söyleyen parti sözcüsü, bu konuda insan hakları hükümlerinin ne dediğini önemsemediğini belirtti.
Norveç’te, iktidardaki üç partili koalisyonun ortaklarından olan İlerleme Partisi (Fremskrittspartiet-FrP), ülkedeki camilerin içerisinde okunan ezanın dışarıdan duyulmasının engellenmesine yönelik tekliflerini hafta sonu yapılacak parti kongresinde oylamaya sunacaklarını duyurdu.
Talep ilk olarak, göçmen karşıtlığı ile bilinen partinin Oslo’nun batısındaki Buskerud ilçesinde bulunan yerel şubesinden geldi. Komşu ülke İsveç’teki iki cami ile ilgili yapılan düzenleme örnek gösterilerek hazırlanan teklifte, ülkenin çeşitli yerlerinde artık camilerin, hoparlörler ile ezan okunmasına yönelik izin aldıkları belirtildi. Norveç’te din özgürlüğü olduğu, ancak bunun namaz için yapılan çağrılara maruz kalınmasını içermemesi gerektiği ifade edilirken, birçok insanın ezanı rahatsız edici bulduğu iddia edildi. İlçenin bu önerisi, muhafazakâr İlerleme Partisi tarafından partinin ulusal kongresinde oylamaya sunulacak.
“İnsan Hakları Sözleşmesi Umurumda Değil”
Partinin göç politikasından sorumlu sözcüsü Jon Helgheim, bir gazeteye verdiği demeçte İnsan Hakları Sözleşmesi’nin bu konuda ne söylediğini umursamadığını belirtti. Kendisi için önemli olanın insanların mahallelerinde huzur ve sükûnet içinde, yani ibadet çağrısı ile rahatsız edilmeden yaşamaları olduğunu savunan Helgheim, yasak talebinin insan hakları yasaları ile çelişiyor olmasıyla ilgilenmediğini vurguladı.
Teklif Daha Önce Reddedilmişti
Norveç’te ezan açıktan okunmuyor, ancak cami içerisinde hoparlör ile okunan ezan dışarıdan duyulabiliyor. 2000 yılında benzer bir yasaklama önerisi partinin o dönemki lideri Carl Hagen tarafından gündeme getirmiş, ancak böyle bir yasağın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 9. maddesinde belirtilen din, düşünce ve vicdan özgürlüğü kapsamında garanti altına alınan haklarla çeliştiği hükmüne varan Adalet Bakanlığı öneriyi reddetmişti. (eg)