"Cami"

Fransa | Ramazan Ayı İçin Gelecek İmamlar Siyasilerin Gündeminde

Fransa’da Ramazan ayında görev yapmak üzere 1 aylığına ülkeye gelecek imamlar tartışma konusu oldu. Siyasi tartışmaların odağındaki konu için hükümet ‘endişe gerektiricek bir durum yok’ açıklamasını yaptı.

Fransa’da Ramazan ayında camilerde görev yapmak üzere Cezayir, Fas ve Türkiye’den gelecek yaklaşık 300 imam tartışma konusu oldu. Fransa’da uzun yıllardır yetersiz imam sayısından dolayı Ramazan ayı için gerçekleştirilen bu uygulamaya eski Başbakan Manuel Valls tepki gösterdi. 2012 ile 2014 yılları arasında İçişleri Bakanı, 2016 ile 2017 yılları arasında da Başbakan olarak görev yapan Valls iktidarda olduğu süre boyunca gündeme getirmediği konu ile ilgili, «Bu oluşturmak istediğimiz Aydın Fransa İslamı fikriyle uyuşmuyor.İmamların gelişine izin veren ikili anlaşmalara mümkün olan en kısa sürede son verilmeli.”ifadelerini kullandı. Nicolas Sarkozy döneminin Devlet Bakanı Jeannette Bougrab da Ramazan ayı için yabancı ülkelerden imamların gelişini organize etmenin ‘sapkınlık’ olduğunu iddia etti.

Siyasi tartışmalara konu edilen Ramazan ayında gelecek imamlar ile ilgili İçişleri Bakan Yardımcısı Jacqueline Gourault’dan açıklama geldi. Endişelerin yersiz olduğunu kaydeden Gourault, devletin bu konuda hassas davrandığını, görev yapacak imamların dosyalarının polis tarafından kamu düzenine yönelik sorun çıkarıp çıkarmayacakları yönünde incelendiğini kaydetti.

Moussaoui: Tartışma Bilgi Eksikliğinden Kaynaklanıyor

Bu arada İmamlarla ilgili başlayan tartışmalara ülkedeki Müslüman Sivil Toplum Kuruluşları tepki gösterdi. Fransa Camileri Birliği (UMF) Başkanı Muhammed Moussaoui, tartışmanın ‘beklenmedik ve anlaşılmaz’ olduğunu söyledi. “Bu yönde açıklama yapan bazı erkek ve kadın politikacıların söylemlerinin, bu imamların rolü ve misyonu hakkında açık bir bilgi eksikliğini gösterdiğine dikkat çekti. Ramazan ayında imamların çoğunlukla teravih namazları için ülkeye davet edildiğini kaydeden Moussaoui, içlerinden vaiz olanların da Fransa’daki meslektaşlarına, Ramazan dolayısıyla artan cemaate İslam’ın doğru anlatılmasında yardımcı olduklarına değindi. Onlarca yıldır devam eden uygulamanın sadece Fransa özelinde olmadığını da savunan UMF Başkanı, ayrıca Fransa’daki diğer kültlerde de buna benzer durumların var olduğunu ancak bu durumun hiç sorgulanmadığını dile getirdi.

Türkiye’den Gelecek İmam Sayısı 150

AFP’nin Fransa İçişleri Bakanlığı’ndan bir yetkiliye dayandırarak açıkladığı rakamlara göre Türkiye’den 150, Cezayir’den 120 ve Fas’tan 30 civarında imamın Ramazan ayında görev yapmak üzere Fransa’ya geleceği kaydedildi.

Fransa’da çoğu Kuzey Afrika kökenli olmak üzere 5 milyon Müslüman yaşıyor. Avrupa’da Müslümanların an fazla yaşadığı ülkeler sıralamasında Fransa ilk sırada yer alıyor.(f.k)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler