"24 Haziran"

Hollanda | 24 Haziran’da 252 Bin Türk Seçmen Sandık Başına Gidecek

Hollanda'da yaşayan yaklaşık 252 bin Türk seçmenin 24 Haziran'da düzenlenecek Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri'nde oy kullanması için temsilciliklerde çalışmalar son aşamaya geldi. 

Türkiye’nin Lahey Büyükelçiliği tarafından Hollanda’daki Türk seçmenlerin oy kullanmaları için ilgili makamlardan talep edilen onayın gelmesi ile başlayan çalışmalar neredeyse tamamlandı. Yurt Dışı Seçmen Kütüğüne kayıtlı vatandaşlar, Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için Hollanda’da 15-19 Haziran’da, gümrük kapılarında ise 7-24 Haziran’da oy kullanabilecek. İkinci tur oylamaya kalınması durumunda ise dış temsilciliklerde 30 Haziran-4 Temmuz, gümrük kapılarında ise 30 Haziran-8 Temmuz 2018 tarihinde oy verilebilecek.

3 Bölgede 71 Sandıkta Oy Kullanılacak

Hollanda’da seçmenler, Amsterdam, Deventer ve Rotterdam bölgelerinde kiralanan çok amaçlı salonlarda kurulacak 71 sandıkta oylarını kullanabilecek. Hollanda’daki seçmenler, daha önce 10 Ağustos 2014’te cumhurbaşkanlığı seçimi, 7 Haziran ve 1 Kasım 2015 genel seçimleri ile 16 Nisan 2017’de yapılan Anayasa değişikliği referandumunda oy vermişti. Hollanda’daki Türk seçmenler, 24 Haziran’da Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimlerinde oy kullanmak için 5. kez sandığa gitmiş olacak.

En Son Seçim Katılım Oranı Yüzde 46,8

Avrupa genelinde olduğu gibi Hollanda’da da yurt dışı seçmenlerin oy kullanmaya başladığı 10 Ağustos 2014’ten itibaren seçimlere katılım oranlarında ciddi artış yaşandı. Hollanda’da ilk oy kullanılan seçimde katılım oranı, gümrükler hariç yüzde 7,2 idi. Ancak daha sonra yapılan her seçimde, seçmenlerin sandığa katılım oranları arttı. En son 16 Nisan 2017 tarihli halk oylamasında katılım oranı ise yaklaşık yüzde 46,8 oldu.

Yurt dışındaki vatandaşların oy kullandığı ilk seçim özelliği taşıyan 10 Ağustos 2014 cumhurbaşkanlığı seçiminde randevu sistemi ve konsolosluk görev bölgesi ayrımı bulunuyordu. Ancak bu iki madde daha sonra kaldırılarak seçmenin oy kullanması daha da kolaylaştırıldı. Bu esnekliğe örnek ise Amsterdam Başkonsolosluğu oldu. Amsterdam’da geçen sene yapılan halk oylamasında diğer başkonsolosluk bölgesinden gelen 40 bin 031 seçmen kendi bölgesi dışında oyunu kullandı. Seçmenler, kimlik kontrolünün ardından oylarını kullanabilecek. Seçmenlerin, oy kullanırken, üstünde T.C. kimlik numarası bulunan kimlik belgeleri veya pasaportlarını yanlarında bulundurması gerekiyor.

“Daha Önceki Seçimlerde Olduğu Gibi Yine Bir Demokrasi Şöleni Olacak”

Türkiye’nin Amsterdam Başkonsolosu Tolga Orkun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 24 Haziran’da yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için kendi bölgelerindeki bütün hazırlıkların tamamlandığını, gereken son onayları ve seçmeni beklediklerini söyledi. Orkun, vatandaşın en rahat şekilde oy kullanabilmesi için en iyisini yapmaya çalıştıklarını belirterek “Daha önceki seçimlerde olduğu gibi yine bir demokrasi şöleni olacak. Her defasında daha iyi oluyor ve bu sefer daha da iyi olacak. Amsterdam bölgesinde 16 sandık seçmenlerin hizmetine sunulacak.” ifadelerini kullandı. Oy kullanmanın hak olduğuna ve yükümlülük getirdiğine dikkati çeken Orkun, “Biz hepimiz demokratik ve demokrasiye inanan insanlar olarak bunu destekliyoruz. Bu bir ayrıcalıktır ve bu yüzden bu yıl da artış olacağını bekliyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Deventer 20 Sandık İle 71 Bin Seçmene Hizmet Verecek

Deventer Başkonsolosu Tuna Yücel Modrak da seçim çalışmalarını tamamlamak üzere olduklarını ve kurulacak 20 sandıkta yaklaşık 71 bin seçmene hizmet vereceklerini kaydetti. Vatandaşların seçimlere çok yoğun ilgi gösterdiğini vurgulayan Modrak, bulundukları bölgenin küçük olmasından dolayı kalabalık ve trafik yönetimi için belediye ve emniyetle iş birliği içinde gerekli düzenlemelerin yapıldığını ifade etti.

Rotterdam Başkonsolosu Sadin Ayyıldız da, Rotterdam bölgesinde 35 sandığın kurulacağını belirterek “Geçen sene yapılan halk oylamasındaki gibi büyük bir katılımla yüzde 50 civarında bir katılım bekliyoruz. Ne kadar yüksek bir katılım olursa bizim için o kadar iyi olur. Bu şekilde demokratik katılım artmış olur.” diye konuştu.(AA)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler