Fransa | İçişleri Bakanı: “Mülteciler İltica Başvurusu İçin Ülke Seçiyor”
Fransa İçişleri Bakanı Collomb göçmenlerin, iltica başvurusu yapmadan önce Avrupa'daki ülkelerdeki iltica yasaları arasında kıyaslama yaptıklarını iddia etti. Bakan'ın bu açıklamasını Avrupa Ekoloji-Yeşiller Senatörü 'utanç verici' olarak değerlendirdi.
Fransa İçişleri Bakanı Gerard Collomb, kaçak yollarla Avrupa’ya gelen göçmenlerin kriterler, ve kabul edilme oranlarına göre iltica başvurusu yapmak için ülke seçtiğini iddia etti. Senato’da düzenlenen toplantıda konuşan Fransa İçişleri Bakanı, göçmenlerin iltica başvuruları öncesi ülkelerdeki yasaların hangisinin daha ‘kırılgan’ olduğunu gözden geçirdiğini söyledi. Gerard Colomb yaptığı açıklamada, “Senato kendi kriterlerini oluşturmak için Avrupa’nın farklı ülkelerindeki mevzuatlara bakmayı seviyor. Sadece kıyaslamayı senato yapmıyor. Göçmenler de Avrupa’daki en ‘kolay’ yasaları bulmak için kıyaslama gerçekleştiriyor.” ifadelerini kullandı.
İçişleri Bakanı, Senato Hukuk Komisyonu Başkanı Philippe Bas’ın hükümetin 45’ten 90 güne çıkardığı sığınmacıların idari gözaltı süresinin etkili bir mücadele olup olmayacağı yönündeki sorusuna da, bazı göçmenlerin başka ülkelerden daha hızlı red almak yerine Fransa’yı tercih ettiklerini savundu. Bu yönde Avrupa’da farklı uygulamar olduğunu söyleyen Gerard Collomb, Almanya örneğini verdi. Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti’nde iltica başvurularının 3 yıl sürebildiği ancak bazı ülkelerde bu sürenin 2 haftaya kadar düştüğünü dile getirdi. Onun için göçmenlerin karşılaştırma yapıp hangi ülkeye başvuru yapacaklarına karar verdiklerini savundu.
“Açıklamalar Utanç Verici”
İçişleri Bakanı’nın söylemleri bazı senatörlerin ise sert tepkisini çekti. Avrupa Ekoloji-Yeşiller Senatörü Esther Benbassa, Collomb’un açıklamalarını ‘utanç verici’ olarak değerlendirdi. Bir pazarlama uzmanı gibi kullanılan ifadelerin sürgünün acısını gizleyemeyeceğini aktardı. Fransa’da Avrupa İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Nathalie Loiseau‘un mayıs ayı başında göçmenlerle ilgili kullandığı ifadeler de büyük tepki çekmişti. Fransız Bakan, göçmenleri iltica başvurusu yapmadan önce aynı bir mağazada olduğu gibi iki ülke arasında ‘iltica alıverişi’ yaptıklarını iddia etmişti.
Fransa’da nisan ayında Ulusal Meclis’te kabul edilen yeni iltica ve göç yasası iktidar partisi dahil sağ ve sol tüm partilere mensup milletvekilleri tarafından ‘farklı gerekçelerle’ sert bir dille eleştirilmişti. Yasa tasarısıyla bir göçmen ya da mültecinin Fransa’ya girişi ve dosyasının değerlendirilmesine ilişkin yıllar alan süreç 6 aya indiriliyor, adli tutukluluk süreleri ise uzatılıyor.(fk)