"İsviçre"

İsviçre | Müslümanları Tehdit Eden Bir Kişi Mahkum Oldu

İsviçre'de sosyal medya üzerinden Müslümanları kastederek, "Muzz yakmaya kim katılabilir?" ifadelerini kullanan bir kişi mahkum oldu. 

İsviçre’nin Vaud Kantonu’nda oturan bir kişi, Fransa’daki Charlie Hebdo’ya yönelik terör saldırılarının gecesinde sosyal medyada kullandığı ifadeler nedeniyle mahkum oldu. Şahıs, 7 Ocak 2015 tarihinde Facebook hesabından yaptığı paylaşımda, Nazilerce 1938 yılında Yahudilere ait ev ve işyerlerine yönelik gerçekleştirilen ve “Kristal Gece” olarak nitelendirilen saldırıyı hatırlattı. Sayfasında, “Kristal Gece organize ediyorum. Muzz yakmaya kim katılabilir ?” ifadelerini kullandı. Tabanca ve av tüfeğine de atıfta bulunarak, “Benim yakında P226 + 12 Cal elime geçecek.” diye yazdı.

Bu ırkçı söylemler sonrası şahıs hakkında başlatılan soruşturmada ilk kararı 2016 yılında Vaud Kanton Mahkemesi verdi. Sanık 25 gün hapis ve toplam 180 İsviçre Frank’ı para cezası ile cezalandırıldı. Adamın davayı temyize taşımasıyla karar 2017 yılında Federal Mahkeme tarafından bozuldu. Federal Mahkeme yerel mahkemenin sadece Vikisözlük’ü dikkate alarak “muzz” ifadesinin tüm Müslümanları kapsadığına hükmedilemeyeceğine karar verdi. Ayrıca bu sözlüğün resmi bir organ olmadığı herkes tarafından değiştirilebildiği savunuldu.

Ancak davanın tekrar görüşülmesi için gönderildiği Vaud Kantonu Mahkemesi Aralık 2017’deki duruşmada önceki kararında direndi. Vikisözlük’ün bir delil olarak kullanabileceğini aktardı. İkinci kez davayı görüşen İsviçre Federal Mahkemesi ise bu sefer yerel mahkemenin kararını onadı. Sanığın, “muzz” kelimesinin tüm Müslümanları değil sadece “İslamcı teröristler” kapsadığı savunmasını ise kabul etmedi.

İsviçre’de Irkçı Saldırılarda Korkutan Artış Dikkat Çekmişti

İsviçre’de son yıllarda ırkçı saldırılarda büyük artış yaşandığı kaydediliyor. Son olarak Irkçılık Kurbanları Danışma Merkezi’nin 27 şubesi tarafından kayıt altına alınan saldırılar, hazırlanan raporla kamuoyuyla paylaşılmıştı. Açıklanan raporda saldırıların 2016’ya göre 3’te bir oranında artarak 301’e ulaştığı kaydedildi. Irkçı saldırılara en çok okul ve işyerlerinde maruz kalındığına dikkat çekildi. Tespit edilen vakalarda mağdurların büyük kısmının ırkçı ayrıma, küfür ve hakarete maruz kaldığı aktarıldı. 21 olayda ise fiziki saldırının meydana geldiği kaydedildi.

Merkezden yapılan açıklamada, geçen yıl kaydedilen ırkçı saldırıların 42’sinin eğitim kurumlarında gerçekleştiği, bu saldırıların 31’nin ise okullarda yaşandığı aktarıldı. Eğitim kurumlarında yaşanan bu ırkçı vakaların bir önceki yıla göre önemli oranda arttığına dikkat çekildi.

İsviçre’de Müslümanlara yönelik ırkçılık ve ayrımcılıktaki yükseliş geçen yıl Federal Irkçılık ve Ayrımcılık Komisyonu’nun raporuna da yansımıştı. Komisyon Başkanı Martine Brunschwig Graf raporla ilgili yaptığı açıklamada, İsviçre’de Müslümanlara karşı ırkçılık ve ayrımcılık eylemlerinde artış olduğunu dile getirmiş bunun başlıca sebebinin Avrupa’da yaşanan göç ve terör örgütlerinin eylemleri olduğunu belirtmişti. (fk)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler