"Dinî Ayrımcılığa Karşı Anma Günü"

Kanada | Dinî Ayrımcılığa Karşı Anma Günü Tartışmaları Sürüyor

Quebec’de İslami Kültür Merkezi’ne saldırının yapıldığı 29 Ocak tarihinin “Dinî Ayrımcılığa Karşı Anma Günü” olarak belirlenmesine ilişkin Parlemento Komisyonu’nun yaptığı teklife hükümetten cevap geldi.

Kanada’da Quebec Cami saldırının yapıldığı tarih olan 29 Ocak’ın, ‘Dinî Ayrımcılığa Karşı Anma Günü’ olmasına yönelik tartışmalar sürüyor. Son olarak hükûmet, Parlemento Komitesinin bu yönde yaptığı teklifle ilgili 24 sayfalık bir cevap metni hazırladı.

Parlamento Komitesinin, 29 Ocak’ın ülke genelinde Dinî Ayrımcılığa Karşı Anma Günü olmasına yönelik 4 ay önce verdiği öneriye ilişkin Trudeau Hükûmeti yanıtını Avam Kamarası’nda duyurdu. Teklife ilişkin hazırlanan 24 sayfalık doküman, hükûmetin bu konuda çekimser kalmayı tercih ettiğini gösteriyor. Hazırlanan dokümanın bir paragrafında Kanadalıların bu trajediyi hatırlaması gerektiği yazarken, 29 Ocak’ın Dinî Ayrımcılığa Karşı Anma Günü olarak  ilan edilip edilmeyeceği belirtilmiyor.

Hükûmetin yanıtını kamuoyuna açıklayan Kanada Mirası Bakanı Melanie Joly, komitenin önerisinin iptal edilip edilmeyeceği konusuna açıklık getirmedi. Bakanlık altında sistematik ırkçılık ve dini ayrımcılıktan sorumlu olan Joly, konuyla ilgili harekete geçmeden önce çalışma arkadaşlarına danışması gerektiğini söyledi.

Kanadalı Müslümanlar Ulusal Konseyi ise daha önce Başbakan Justin Trudeau’ya yazdıkları mektupta, Quebec’deki İslami Kültür Merkezi’ne yapılan saldırıyı anmaya yönelik ulusal bir gün belirlenmesi talebinde bulunmuştu.

Quebec’te Ne Olmuştu?

29 Ocak 2017’de Quebec’teki İslami Kültür Merkezi’ne yapılan silahlı saldırı sonrası 6 kişi hayatını yitirmiş, 8 kişi ise yaralanmıştı. Saldırı sırasında Müslüman cemaatten Aymen Derbali isimli birisi, saldırganın dikkatini dağıtarak ölü sayısının daha fazla olmasını engellemişti. Kanada Başbakanı Justin Trudeau, toplumsal çeşitliliğin Kanada için bir güç olduğunu ve Müslümanların Kanada’nın ulusal yapısının önemli bir parçasını oluşturduğunu söylemiş, olayın faili Alexandre Bissonnette ise saldırının nedeni olarak insanları ‘teröristlerden’ korumak istemesini göstermişti. (eg)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler