"Almanya"

Almanya | “NSU Davasında Verilen Karar Vicdanları Rahatlatmadı”

Almanya'da NSU terör örgütü davasında verilen kararı değerlendiren Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu cinayetlerin arkasındakilerin de cezalandırılması gerektiğini söyledi. Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Ali Kemal Aydın da verilen kararın vicdanları rahatlatmadığını kaydetti.

Almanya’da 8’i Türk 10 kişiye yönelik cinayetleri nedeniyle yargılanan NSU örgütünün lideri Beate Zschäpe 10 farklı cinayetten suçlu bulunarak ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası na çarptırıldı. Kararı değerlendiren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Bu sanıkların ceza alması yetmez bu cinayetlerin arkasında kimler var ortaya çıkarılması ve onların da cezalandırılması gerekiyor.”dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu kararla ilgili yaptığı açıklamada, “Bu sanıkların ceza alması yetmez bu cinayetlerin arkasında kimler var ortaya çıkarılması ve onların da cezalandırılması gerekiyor” ifadelerini kullandı. Çavuşoğlu şunları söyledi: Bu mahkeme gerçek anlamda bu süreç, suçluların ortaya çıkarılmaması bakımından bir zafiyet gösterdiğini söyleyebiliriz. Hatta bu süreçte bazı şahitlerin de öldürüldüğünü gördük, biliyoruz.

Baş sanık ve bu sanıkların ceza alması yetmez. Ve bu cinayetlerin arkasında kim var? Derin devlette kim var? hangi kurumlar var ortaya çıkarılması gerekiyor. Eğer bu yapılmazsa, Almanya’da Solingen faciasının yıl dönümüne de katıldık. O saldırı ne ilk, ne son oldu. Almanya’dan beklentimiz, davanın sonuçlanması bu aşamada önemli. Ama bu davanın, soruşturmanın diğer sorumlularının ortaya çıkarılması bakımından da devam ettirilmesi gerekiyor. Biz de Türkiye olarak bunu yakından takip edeceğiz. Ve sorumluların ortaya çıkarılması sürecinde üzerimize düşeni yapacağız. Bu süreçte aileleri, bu NSU cinayetlerinde ve diğer saldırılarda şehit verdiğimiz kardeşlerimizin ailelerini yalnız bırakmadığımız gibi bundan sonraki süreçte de onları yalnız bırakmayacağız.

“Karar Vicdanları Rahatlatmadı”

Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Ali Kemal Aydın da Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) davasında verilen kararın vicdanları rahatlatmadığını söyledi.

Aydın, kararın gerekçesinin özetinin okunmasına verilen arada Türk gazetecilere kısa bir değerlendirmede bulundu. Büyükelçi Aydın, “Mahkeme kararı, federal savcılığın talep ettiği cezaların altında kaldı. Bu karar, Türk toplumunun vicdanını rahatlatan bir karar değil. Ayrıca mahkeme olayları tüm yanıyla aydınlatmakta yetersiz kaldı” ifadelerini kullandı. Konunun burada kapanmayacağını dile getiren Aydın, eyaletlerde süren soruşturmaların ve araştırma komisyonların faaliyetlerinin önemine dikkati çekti.

Öte yandan, mahkeme heyeti başkanı hakim Manfred Götzl’ün NSU terör örgütünün Kassel’de katlettiği Halit Yozgat’ın cinayet anını okuduğu esnada Halit Yozgat’ın babası İsmail Yozgat kendisini tutamayarak defalarca ”La ilahe illallah” diye seslendi. Hakim, Yozgat’ın sakinleşmesini isteyerek kendisini uyardı.

Ömür Boyu Hapse Mahkum Edildi

Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi’nde 5 yılı aşkın süredir devam eden davaya bakan heyetin başkanı Manfred Götzl, 438. duruşmada kararı açıkladı. Almanya’da 8’i Türk 10 kişiyi öldürmek, bombalı saldırılar düzenlemek ve banka soygunları gerçekleştirmekten yargılan Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütü üyesi Beate Zschaepe, ömür boyu hapse mahkum edildi.

Mahkeme heyeti, NSU’nun işlediği cinayetlerde ve diğer suçlarda suç ortaklığı yapan ve terör örgütü üyesi olan Zschaepe’ye ömür boyu hapis cezası verdi. NSU terör örgütüne yardım ve yataklıktan suçlu bulunan Ralf Wohlleben’e 10, Andre Emminger’e 2,5 ve Holger G.’ye 3 yıl hapis cezası verildi. Dava sürecinde suçunu itiraf eden Carsten S. gençlik yasalarına uyarınca 3 yıl hapisle cezalandırıldı. Özellikle savcılığın 12 yıl hapis talep ettiği Andre Emminger’e 2,5 yıl ceza verilmesi duruşmayı izleyen gazeteci ve müdahil avukatlar arasında şaşkınlığa yol açtı.(AA,P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler