"ABD"

Trump’tan Filistinli Mültecilere Yönelik Fonu Kesme Kararı

Trump yönetimi, ABD bütçesinden Filistinli mültecilere yönelik ayrılan fonu iptal etme kararı aldı. Kesintinin 5 milyon kişiyi etkileyeceği düşünülüyor. 

6 Eylül 2018 admin

ABD basınında çıkan haberlere göre, Trump yönetiminin Birleşmiş Milletler’in Filistinli mültecilere yönelik programı için ABD bütçesinden ayrılan fon kesildi. Diğer ülkelerin de Filistinli mültecilere karşı benzer bir tavır alması için yönetiminin lobi yaptığı yönünde iddialar da çıkan haberler arasında yer aldı. 

Birkaç basın kuruluşundan çıkan haberlerde, ABD’nin dış yardım harcamalarının yeniden hesaplanması ve bu ülkenin İsrail-Filistin barışı için hazırlamayı amaçladığı dış politikasının bir parçası olarak yönetimin Filistinli mülteciler için ülke bütçesinden ayrılan fonu kestiği belirtildi. Sözcü Heather Nauert yaptığı açıklamada, ABD yönetiminin sorunu dikkatle gözden geçirdiğini ve ” BM Filistinli Mülteciler için Yardım ve İş Dairesi (UNRWA)’ya ek katkı yapmayacağını” söyledi. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın sözcülerinden biri ise bu kararın halkına karşı yapılmış bir “saldırı” olduğunu söyledi. Nabil Abu Rudeina, Reuters haber ajansına verdiği demeçte, böyle bir cezanın ABD’nin artık bölgede bir rolünün olmadığını gösterdiğini belirtti. UNRWA sözcüsü Chris Gunness ise ABD’nin böyle bir karar almasından dolayı hayal kırıklığına uğradığını dile getirdi. 

Avrupa ve Arap Ülkelerinin Desteği Devam Edecek

ABD’nin UNRWA için ayırdığı fonun kesileceğine dair spekülasyonlar ise daha önce ülke medyasında yer almıştı. Karar alınmadan önce çıkan haberlerde, Washington’un daha önce hazırladığı bir raporda resmi olarak mülteci statüsündeki Filistinli sayısının düşmesini hedeflediği ve ABD’nin bu amaçla UNRWA’ya sağladığı fonları geri çekeceği belirtilmişti. Hazırlanan rapor, bölgede 5 milyon olan Filistinli mülteci sayısının, sadece evlerinden fiziksel olarak ayrılmaya zorlananları kapsayıp ve onların torunlarının dahil edilmemesini hedefleyerek 500 bine indirilmesi gerektiğini öngörüyor. Bununla beraber, Filistin, Ürdün, Suriye ve Lübnan’da yaklaşık 5 milyon Filistinliye hizmet veren bu programa yönelik Avrupa ve Arap ülkelerinin desteğini devam ettireceği belirtiliyor. Almanya’nın ise halihazırda UNRWA’ya sağladığı parasal destek konusunda da önemli bir artış bekleniyor. 

Uzun yıllar boyunca UNRWA’nın en büyük bireysel bağışçısı olan ABD, ajansın yıllık 1.1 milyar dolarlık bütçesinin üçte birini karşılama sözü vermişti. Daha önce ise bu sene için 130 milyon dolar belirlenen UNRWA ödemesi, ajansın bazı reformlar yapması gerektiği belirtilip 65 milyon dolara indirilmişti.(eg)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler