"Gazeteci"

Myanmar’da Katliamı Ortaya Çıkaran Gazetecilere Hapis Cezası

Myanmar mahkemesi, Rohingya’daki Müslümanlara yönelik saldırılarla ilgili olarak belgeler yayımlayan iki gazeteciye hapis cezası verdi. 

10 Eylül 2018 admin

Arakan’daki 10 Müslüman’ın ölümlerinin arkasındaki katliamı ortaya çıkaran iki gazeteci, Myanmar mahkemesi tarafından suçlu bulundu. Suçlu bulunan gazeteciler mahkeme tarafından 7 yıl hapse mahkum edildi. Geçtiğimiz Şubat ayında Arakan’daki Müslümanlara yönelik katliamı belgeleri ile gün yüzüne çıkaran iki Reuters muhabiri, devlet sırlarını ortaya çıkardıkları suçlaması ile yedişer yıl hapse mahkum edildi. Yangon Kuzey Bölgesi Yargıcı Ye Lwin, 32 yaşındaki Wa Lone ve 28 yaşındaki Kyaw Soe Oo’nun gizli belgeleri ele geçirerek Resmi Sırlar Yasası’nı ihlal ettiklerini söyledi. 

Wa Lone ve Kyaw Soe Oo’nun ortaya çıkardıkları belgelerde, Arakan’daki 10 Müslüman erkeğin Myanmar Güvenlik Güçleri ve Budist köylüler tarafından nasıl katledildikleri anlatılıyordu. Belgelerle birlikte hazırlanan haberde ise gazeteciler, köyleri Budistler tarafından basılan Müslümanların bir kumsala sığındıklarını ve burada Myanmar güvenlik güçleri tarafından fark edilip içlerinden 10 kişinin nasıl öldürüldüklerinden bahsediyordu. 

Kumsala Sığınan Müslümanlardan Rastgele Seçip Öldürdürler

Myanmar ordusu ise yaptığı açıklamada bu 10 kişinin Inn Dinn köyünde bazı polis merkezlerini basan Bangladeşli teröristler olduğunu açıklamışsa da gazetecilerin Budist köylüler ile yaptıkları görüşmelerde Inn Dinn’de isyancılar tarafından güvenlik güçlerine karşı yapılmış herhangi bir saldırının olmadığı ortaya konmuştu. Dahası, Budist köylüler, öldürülen bu 10 kişinin kumsala sığınan yüzlerce kadın ve erkek arasından rastgele seçildikleri söylemişlerdi. Görüşme yapılan köylülerden birisi ise bu 10 kişiden birisini kendisinin öldürdüğünü itiraf etmişti. Belgeler, katledilen 10 Müslümandan sekizinin güvenlik güçleri, ikisinin ise Budist köylüler tarafından öldürüldüklerini gün yüzüne çıkarıyor. 

Avrupa Birliği ve ABD ise yaptıkları açıklamada tutuklanan gazetecilerin derhal ve koşulsuz olarak bırakılmasını talep etti. Bölgedeki Müslümanlar ise gazeteciler için özgürlük çağrısında bulundu.(eg)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler