"Fransa"

Bu Ürünlere Dikkat! Dondurmada Böcek, Yoğurtta Domuz Var

Fransa'daki marketlerde satılan çok sayıdaki gıda ürününde böcek salgısı, domuz ve sığır jelatininin kullanıldığı ortaya çıktı. Ayrıca bu maddelere söz konusu ürünlerin içindekiler bölümünde de yer verilmediği belirlendi.

26 Eylül 2018 admin

Fransa’da, Almanya merkezli tüketici koruma kuruluşu Foodwatch tarafından ortaya çıkarılan gıda skandalına göre birçok ünlü markanın ürünlerinde; böcek salgısı, domuz ve sığır jelatini yer alıyor. Üstelik bu maddelerin varlığı, bazı ürünlerin içindekiler bölümünde de belirtilmemiş.

Foodwatch’ın internet sitesinde yayınlanan listeye göre tüketicilerin hayvansal katkı olabileceğini düşünmediği içeçekler ile meyveler de bile bu ürünlere rastlamak mümkün. Foodwatch, ürünlerde yer alan hayvansal katkı maddelerinin içindekiler bölümünde açıkça belirtilmemesini ise kınadığını duyurdu.

Foodwatch’ın açıkladığı o ürünlerden bazıları ise şu şekilde: 

Foodwatch, Fransa geleninde birçok mağazada satılan Panier de Yoplait’nın çilek, böğürtlen, kiraz ve ahududu yoğurtlarının içerisinde sığır jelatini olduğunu duyurdu. Ürünün içindekiler bölümünde ise sadece “jelatin” ibaresine yer verildiği kaydedildi. Yoplait France’ın CEO’su Nicolas de La Giroday da yaptığı açıklamada yoğurtların içeriğinde sığır jelatini olduğunu doğruladı. 

Çikolata Tatlısında Domuz Jelatini!

Nestle markasını yiyana çikolatası tatlısında da domuz jelatini olduğu kaydedildi. Foodwatch, bu ürünün içeriğinde “domuz jelatini” ifadesinin açıkça yazdığını bildirdi. Yine Fransız perakende devi Carrefour markasıyla çıkan tiramisuda da domuz jelatini olduğu bildirildi. Bu ürünün içindekiler bölümünde de “domuz jelatini” ifadesinin yer aldığı kaydedilirken ancak 40 ürün arasında küçük ifadelerle yazıldığı, bunun da müşterilerin gözünden kaçabileceği bildirildi.

Avrupa’nın birçok ülkesindeki marketlerde yerini alan Carte d’Or dondurmanın çilekli karışımında ise böceklerden üretilen “şellak” maddesinin olduğu aktarıldı. Bu maddenin ürünün içindekiler bölümünde yazdığı kaydedilirken ancak birçok tüketicinin bu maddenin böcekten elde edildiğinden habersiz olduğu vurgulandı. Foodwatch, Auchan markalı ahududulu macaron ürününün de sığır jelatini içerdiğini kaydetti. Ürün içerisinde sığır jelatini olduğunun da içindekiler bölümüne yer aldığı duyuruldu. 

İçecek ve Meyvelerde Böcek Salgısı

Foodwatch’a göre özellikle Fuji elması olarak bilinen kırmızı elma olmak üzere bazı elmaların dış yüzeyinde böcek salgısı şellak bulunuyor. Foodwatch meyvelerde bu bilginin açıklanması için hiçbir zorunluluk bulunmadığına dikkat çekerek bu durumu kınadığını aktardı. 

İçeçecekler de de renklendirici olarak böcekten üretilen maddenin kullanıldığını duyuran Foodwatch, ülkede sıklıkla türetilen Orangina markasının kırmızı ürününde de renklendirici için kırmızı böcekten elde edilen Kokineal Gıda Boyası kullanıldığını açıkladı.

Foodwatch, ürünlerin içinde yer alan maddelerin, etiketlerde açıkça belirtilmesini sağlamak için de imza kampanyası başlattığını açıkladı. (fk)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler