"ALMANYA"

Köln Merkez Camii Açılışı Halka Açık Programı İptal Edildi

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılacağı Köln Merkez Camii açılışında, caminin dışında yapılması planlanan halka açık etkinlik Köln Belediyesi tarafından iptal edildi. İptal için gerekçe olarak güvenlik önlemlerinin yeterli olmayışı öne sürüldü.

29 Eylül 2018 admin

Merkezi Almanya’nın Köln şehrinde bulunan Diyanet İşleri Türk-İslam Birliği’ne (DİTİB) bağlı Merkez Camii’nin açılışı bugün Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılacak. Berlin’de Almanya Başbakanı Angela Merkel’le görüşmesinin ardından Köln’e geçen Erdoğan tarafından gerçekleştirilmesi beklenen cami açılışı nedeniyle polis yoğun güvenlik tedbirleri aldı.

Kamuya Açık Program İptal

Köln Merkez Camii’nin açılışı sırasında cami dışarısında yapılması planlanan ve binlerce kişinin katılmasının beklendiği halka açık etkinlik dün akşam Köln Belediyesi ve polisin ortak verdiği kararla iptal edildi. İptal gerekçesi olarak DİTİB’in cami dışındaki etkinlik için planladığı güvenlik tedbirlerinin yetersiz olduğu ifade edildi. Köln Büyükşehir Belediye Başkanı Henriette Reker, düzenlenen basın açıklamasında söz konusunu alanın 5 bin kişilik olduğu, açılışa ise 25 bin kişinin gelmesinin beklendiği, bu sebeple yeterli güvenlik önlemleri alınmadan bu etkinliğe izin veremeyeceklerini açıkladı.

Başkomiser Klaus Rüschenschmidt ise yaptığı açıklamada DİTİB tarafından yapılan çağrının çok sayıda ziyaretçiyi alana getireceği, güvenlik nedeniyle bu kadar büyük bir kitlenin cami çevresindeki kısıtlı alana girmesine izin veremeyeceklerini belirti.

İptal kararında “cami alanı dışına taşacak şekilde özellikle kamusal alana ses ve görüntü aktarımı etkisi yapacak her türlü faaliyet”in yasaklandığı ibaresine yer verildi. Verilen iptal kararı sonrasında DİTİB, programın 500 kişilik davetli ile cami avlusunda gerçekleştirileceğini belirtti.

DİTİB Köln Merkez Camii

2009 senesinde temelleri atılan ve 2017 yılı yazında ibadete başlanan Köln Merkez Camii’nin resmi açılışı henüz yapılmamıştı. Modern bir mimariye sahip olan cami, 1200 kişinin ibadet edebileceği bir alana sahip. Caminin bulunduğu alan ayrıca DİTİB Genel Merkez’i olması açısından önem taşıyor.

DİTİB

Köln merkezli bir dernek olan DİTİB, bir süredir Türk hükümetine yakınlığı iddiasıyla tartışmaların gündeminde. Geçtiğimiz hafta Alman basınına yansıyan haberlere göre Alman iç istihbarat kuruluşu olan Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın DİTİB’i gözlem altına alıp almayacağı inceleme sürecinde. Almanya’da DİTİB’e bağlı 900’ün üzerinde cami bulunuyor. (yy)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler