"Açık Kapı Günü"

Almanya’da Camiler Kapılarını Açtı

Almanya genelinde camiler bugün Açık Cami Günü sebebiyle kapılarını ziyaretçilere açtı. Etkinlik bu sene “Dindarlık: Bireysel, doğal, normal” sloganıyla gerçekleştiriliyor.

Almanya’da ilk kez 1997 yılında düzenlenen Açık Cami Günü (Alm. “Tag der offenen Moschee”) bu yıl da yaklaşık bin camide gerçekleştiriliyor. Müslüman olmayanlara İslam’ı anlatmak ve diyaloğu geliştirmek amacıyla yapılan etkinlik çerçevesinde ülke çapında çeşitli programlar düzenlenecek. Açık Cami Günü bu sene “Dindarlık: Bireysel, doğal, normal” sloganıyla gerçekleştiriliyor.

İslam Toplumu Millî Görüş (IGMG) Genel Sekreteri Bekir Altaş etkinlikle ilgili yaptığı açıklamada, “Toplumumuzda dindarlık çok çeşitli şekillerde kendini göstermektedir ve bireyseldir. Bu çeşitlilik paha biçilemez bir değer taşıyor. Bunu beraberce tecrübe edebilmek için federal çapta cami cemiyetleri bulundukları mahalle halkını camileri ziyaret etmeye, tanışmaya ve fikir alış verişinde bulunmaya davet etmektedir. Çok sayıda ziyaretçinin katılmasından memnuniyet duyacağımızı belirtmek isterim.” dedi. Bekir Altaş, İslam’da komşuluk ilişkilerine büyük önem verildiğini hatırlatarak, ilişkilerin sürdürülmesi ve karşılıklı yardımlaşmanın İslam’ın emirleri arasında yer aldığını aktardı. Altaş, “Ancak farklı din, kültür ve gelenekler bir araya geldiğinde bunu uygulamak maalesef her zaman çok da kolay olmamaktadır. Bununla birlikte çoğulcu toplumda dindarlık gerçek, günlük ve bireysel bir olgudur. Ne yazık ki olaya herkes böyle rahat bir bakış açısıyla bakamamaktadır. Bazı insanların dinlere ve görünür dindarlığa karşı çekinceleri var. Açık Cami Günü kapsamında bu engellerin aşılması amaçlanmaktadır.” şeklinde konuştu.

IGMG bu sene Açık Cami Günü’ne federal çapta 150’den fazla cami ile katılıyor. Özel cami gezileri ve bilgilendirme materyalleri ile donatılmış olan camilerin kapıları, camilerdeki gündelik hayata ilişkin fikir edinmek isteyen ziyaretçilere açık olacak. 

Açık Cami Günü

Etkinliğe 100 Bin Kişinin Katılması Bekleniyor

Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’nden (DİTİB) yapılan açıklamada da Müslümanların dindarlığı ve dinî tutumlarının sıklıkla yabancı olarak algılandığı hatırlatıldı. Açıklamada, “Bu yaftalama Müslümanlar için bir haksızlıktır. Çünkü onların dindarlığı, diğer inançların dinî tutumları gibi, bireysel, etik ve ahlaki değerlere dayanır.” ifadeleri kullanıldı. Açık Cami Günü etkinliklerine Köln kentinde, DİTİB’e bağlı Merkez Camii’nde başlanacağı kaydedilirken, etkinliğe Kuzey Ren-Vestfalya Uyum Bakanı Joachim Stamp’ın yanı sıra, Münster Üniversitesi İslam İlahiyatı Merkezinden Ҫefli Ademi ve Alman Protestan Kilisesi’nin Dinlerarası Diyalog Sorumlusu Detlef Görrig’in de katılacağı kaydedildi.

İslam Kültür Merkezleri Birliği’nden (VIKZ) yapılan açıklamada ise binden fazla caminin katılımıyla gerçekleştirilen Açık Cami Günü’nün kültürel çeşitliliğin sağlanması için bir fırsat olduğuna dikkat çekildi. Dinî yaşamın da bu çeşitliliğin bir parçası olduğu aktarılırken, bireysel olarak farklı yaşanılan dindarlığın da toplumsal bir gerçeklik olduğu vurgulandı.

Geçen yıl 100 binden fazla kişinin katıldığı Açık Cami Günü etkinliklerine bu yıl da ilginin yoğun olması bekleniyor.(fk)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler