Almanya’da İslam Din Dersine Yoğun İlgi
Duisburg-Essen Üniversitesi'nin yaptığı bir araştırma İslam din dersinin öğrenci ve veliler tarafından olumlu karşılandığını ortaya koyuyor. Derslerin genişletilmesi planlanırken derse talebin giderek arttığı belirtildi.
Duisburg-Essen Üniversitesi Türkiye Çalışmaları ve Entegrasyon Araştırmaları Merkezi Direktörü Prof. Dr. Haci-Halil Uslucan İslam din dersi araştırma sonuçlarını açıkladı. 26 Eylül’de Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyalet meclisinde konu olan araştırma, okullarda sunulan İslam din dersinin çoğu veli, öğrenci ve öğretmen tarafından olumlu karşılandığını gösteriyor. Araştırma kapsamında 550 veli ve 720 öğrenci ile görüşülürken, geçtiğimiz sene eyaletteki 234 okulda 415 bin öğrencinin İslam din dersine katıldığı belirtiliyor. Meclisteki oturumda okul komisyonu (Schulausschuss) araştırmayı dikkate alarak İslam din dersinin nasıl geliştirilebileceğine dair bilgi verdi.
Talep Var Ancak Temel Koşullar Eksik
2014-2018 yıllarını kapsayan araştırmaya göre velilerin %75’i dersin içeriği ve öğretmenlerden memnun. Eyalette dersin henüz sunulmadığı okullardan da çok sayıda öğrencinin İslam din dersini talep ettiği, özellikle Ruhr Bölgesi (Ruhrgebiet) gibi yabancı uyruklu öğrencilerin yoğun olarak bulunduğu yerlerdeki okullarda derse talebin yüksek olduğu belirtildi.
Ancak İslam din dersi için mevcut eğitim ve öğretim materyallerinin eksik olduğu vurgulanırken, öğretmenlerin daha fazla eğitime, İslam Din Dersi Danışma Kurulu (Beirat) ile daha çok işbirliğine ve okul müfettişliğinden daha yoğun destek alma ihtiyacında olduğu ifade ediliyor.
Tartışmalı Alanlar
Okul müdürleri için İslam din dersini devlet tarafından eğitilmiş öğretmenlerin vermesi radikalleşmenin önüne geçtiği gerekçesiyle büyük avantaj teşkil ediyor. Erich-Fried Okul Merkezi Rektörü Peter Washausen, öğretmenlerin dersleri “radikal olmayan İslam”ı esas alarak tarafsız (neutral) bir şekilde işlemesi gerektiğini belirtiyor.
Almanya’da İslam din dersi kapsamında tartışmalı alanlar mevcut. Danışma Kurulu Modeli ve bu derslerin “radikalleşmeyi önleme” ve “entegrasyonu destekleme” amaçlarının ön plana çıkarılması tartışmalı konuların başında geliyor.(kz)