"Araştırma"

Avrupalılar Sokakta Peçe ve Burkanın Yasaklanmasını İstiyor

Avrupa’nın 15 ülkesinden gerçekleştirilen başörtüsü ve peçe araştırmasına göre yasağı en çok Hollandalılar savunuyor. Kıyafet özgürlüğünü savunanların ilk sırasında ise Portekizliler var.

ABD merkezli Pew Araştırma Merkezi’nin Avrupa’nın 15 ülkesinde İslami kıyafetlere Müslüman olmayan vatandaşların bakışını ölçmek için gerçekleştirdiği araştırma sonuçlandı. Almanya, Avusturya, Belçika, Danimarka, İspanya, Finlandiya, Fransa, İrlanda, İtalya, Norveç, Hollanda, Portekiz, İngiltere, İsveç ve İsviçre’de gerçekleştirilen araştırma, Avrupa’da vatandaşların çoğunluğunun burka ve peçe gibi yüzü kapatan giysilere karşı olduğunu ortaya koydu. Ankete katılanların bir bölümü de başörtüsünün de yasaklanmasından yana olduğunu söyledi.

Burka ve peçenin yasaklanmasını Hollandalıların yüzde 66’sı savunurken, bu oran İsviçre’de yüzde 56, İngiltere ve Avusturya’da yüzde 53, Fransa ve Almanya’da ise yüzde 51 olarak ölçüldü. Araştırmanın gerçekleştirildiği 15 ülkenin 8’inde katılımcıların yüze 50’sinden fazlası, yüzü kapatan giysilere karşı olduğunu belirtti. 

Başörtüsünün de Yasaklanmasını İstediler

Araştırmada bazı ülkelerde vatandaşların İslami kıyafetlerin tamamının sokakta yasaklanması yönünde görüş belirttiği gözlemlendi. Buna göre İtalyanların yüzde 31’i başörtüsü de dahil tüm İslami kıyafetlerin yasaklanması gerektiğini savundu. Sokakta başörtüsü yasağını, ankete katılan Belçikalıların yüzde 28’i, Almanların yüzde 24’ü, Fransızların ise yüzde 23’ü olumlu karşıladı. Burka ve peçede yasak kararının en katı savunucusu Hollandalıların ise yüzde 15’i başörtüsünün de yasaklanması gerektiği görüşünü ileri sürdü. Bun karşılık, Portekiz’de vatandaşların yüzde 52’si, İsveç’te yüzde 49, Finlandiya’da ise yüde 42’si Müslüman kadınların istediği gibi giyinmesi yönünde görüş belirtti.

Avrupa’da Burka ve Peçe Yasakları Artıyor

Avrupa’da Fransa, 2011 yılında çıkardığı kanunla birlik içerisinde yüzü tamamen kapatan örtünün toplum içinde giyilmesini yasaklayan ilk ülke olmuştu. Daha sonra ise Belçika ve Avusturya benzer yasaları kabul etmişlerdi. Son olarak Danimarka’da yürürlüğe giren Örtünme Yasası ile yüzü tamamen kapatan giysilerin sokakta giyilmesi yasaklanmıştı.(fk)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler