"Cami"

Fransa’da Camiden Çıkanlara Saldıran Sanığa 11 Ay Hapis

Fransa'da yatsı namazından çıkan iki kişiye bisiklet zinciri ile saldıran bir kişi, ırkçı motifle gerçekleştirdiği saldırı nedeniyle 11 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Fransa’da camiden çıkan 52 yaşındaki Mustafa ile 44 yaşındaki arkadaşına bisiklet zinciri ile İslamofobik saldırı gerçekleştiren 23 yaşındaki Valentin S., hakim karşısına çıktı. Lens Ceza Mahkemesi’nde görülen davada saldırgan kendini savunurken, ırkçı söylemlerini burada da sürdürdü. Bu etnik grup tarafından birkaç kez dolandırıldığını iddia eden Valentin, çocukluğundan beri kuzey Afrika kökenlilerin saldırısına uğradığını ileri sürdü.

11 Ay Hapis Cezasına Çarptırıldı

Duruşmada savcı Simon Lanes, sanığın gözaltında söylediği, “burası bizim evimiz onların değil”, “yaşam tarzlarını empoze etmelerine dayanamıyorum” ve “bir görev dahilinde saldırıyı gerçekleştirdim” ifadelerini hatırlattı. Saldırının ırkçı bir motif ile gerçekleştirildiğinin bu sözlerle de sabit olduğunu aktaran savcı, saldırganın 4 ayı tecilli olmak üzere 15 ay hapis cezasına çarptırılmasını istedi. Duruşmada hakim de saldırıyı “ırkçı bir motifle işlenen silahlı saldırı” olarak değerlendirdi. Sanığın 11 ay hapis cezasına çarptırılması kararlaştırdı.

Fransa’nın kuzeyindeki Lens şehrinde 24 Ağustos’ta meydana gelen olayda, yatsı namazından çıkan iki Müslüman, İslamofobik saldırıya maruz kalmıştı. Saldırgan üzerlerinde uzun entari bulunan cemaate bisiklet zinciri ile saldırmıştı. Olay yerine çağrılan polislerin göz altına aldığı saldırganın üzerinde yapılan aramada da iki bıçak daha bulunmuştu. 

İslamofobik Saldırılarda Düşüş Gözlemlenmişti

Fransa’da İslamofobi İle Mücadele Derneği (CCIF), 2017 yılında Müslümanları hedef alan ırkçı eylemlerle ilgili yayınladığı raporunda İslamofobik saldırılarda bir önceki yıla göre yüzde 20’den fazla azalma olduğunu duyurmuştu. 2017 yılında toplam 447 İslamofobik saldırı gerçekleştiği, bu saldırıların 39’unun fiziki saldırı, 58’inin ise nefret söylemi olduğu kaydedildi. Saldırıların çoğunluğunu ise konut, işyeri ve okullarda Müslümanların uğradığı ırkçı ayrımcılık oluşturdu.(fk)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler