"AVUSTURYA"

Avusturya’da Çifte Vatandaş Türklerin Vatandaşlıklarına İptal

Salzburg’da yaşayan ve 20 yıldır Avusturya vatandaşlığına sahip Türkiye kökenli bir kişinin vatandaşlığı mahkeme kararıyla iptal edildi. Vatandaşın Yüksek İdari Mahkeme’ye 25 Eylül’de yaptığı temyiz başvurusu ise reddedildi.

20 Ekim 2018 admin

20 sene önce Avusturya vatandaşlığı almaya hak kazanan bir Türk vatandaşı yasaya uygun olarak Türk vatandaşlığından çıktı. Ancak aynı kişinin ismi 2017’de basına verilen Türkiye yurt dışı seçmen listesinde geçince İçişleri Bakanlığı tarafından hakkında soruşturma başlatıldı. Şahsın sonradan Avusturya makamlarını bilgilendirmeden tekrar Türk vatandaşlığına geçtiği anlaşıldı. Bunun üzerine Salzburg Eyalet İdare Mahkemesi’nde geçtiğimiz sene haziran ayında görülen davada söz konusu kişinin vatandaşlıktan çıkarılmasına hükmedildi. Kararda şahsın 2017 Türkiye referandum seçmen listesinde adının geçmesi kanıt olarak gösterildi. Avusturya kanunlarına göre başka bir vatandaşlığa geçen kişi Avusturya vatandaşlığını otomatikman kaybediyor.

Ne Olmuştu?

Avusturya’da yaşayan Türkiye kökenlilerin Nisan 2017 Türkiye Anayasa Referandumunda yüzde 72 ‘evet’ oyu kullanması ülkede büyük tepki çekmiş ve Türkiye kökenlilerin Avusturya vatandaşlığının iptal edilmesi tartışmalarını gündeme getirmişti. Referandumun ardından Avusturya’daki aşırı sağcı Özgürlük Partisi (FPÖ), içinde Avusturya’da referanduma katılma hakkı olan, yani Türk vatandaşlığına sahip 100.000 Türk’ün isimlerinin yer aldığı bir harici belleği Avusturya İçişleri Bakanlığı’na teslim etmişti. Listede adı geçen 29 bin Türk seçmenin “gizli çifte vatandaş” olduğu iddia ediliyordu. Eyalet İdare Mahkemesi kararında bu listeyi delil olarak kabul edip Türkiye kökenli kişinin vatandaşlığını iptal etti. Vatandaşlığı iptal edilen kişi ise bunun üzerine Yüksek İdari Mahkeme’ye (VwGH) temyiz başvurusunda bulundu. Ancak Yüksek İdari Mahkeme de kişiden Türk vatandaşı olmadığına dair kendisinden istenen gerekli belgeleri mahkemeye sunamadığı ve mahkemeyle yeteri kadar iş birliği yapmadığı gerekçesiyle kişinin yeniden Türk vatandaşlığına geçtiğine kanaat getirerek eyalet mahkemesinin verdiği kararı onayladı.

Karar Diğer Davalar İçin Emsal Teşkil Edebilir

Kararın önümüzdeki dönemde benzer durumda bulunan çok sayıdaki çifte vatandaşlığa sahip Türk vatandaşının Avusturya vatandaşlığının iptali için emsal teşkil edebileceği belirtiliyor. Yüksek İdari Mahkeme’nin vatandaşlık iptal kararının aynı zamanda vatandaşlıktan çıkarılan benzer durumdaki diğer Türkler için mahkeme masraflarını göz önünde bulundurarak karara karşı dava açmalarını caydırıcı bir etki yaratması bekleniyor.

Avusturya vatandaşlığını kaybeden Türkler için bu aynı zamanda çocuklarının da Avusturya vatandaşlığını kaybetmesi anlamına gelebilir. Şimdiye kadar sadece Salzburg’da 50 Türkün Avusturya vatandaşlığından çıkarıldığı belirtildi. Bunlardan 3’ünün ise karara itiraz ederek konuyu mahkemeye taşıdığı biliniyor. Ancak mahkeme kararıyla vatandaşlıktan çıkarılan birinin yeniden Avusturya vatandaşlığı veya süresiz oturum için başvuru hakkı bulunuyor.

Konuyla ilgili son sözü ise Anayasa Mahkemesi (VfGH) söyleyecek. Anayasa Mahkemesi’nde hâlen seçmen listesinde adı geçtiği gerekçesiyle vatandaşlıktan çıkarılan bir Türkün davası görülüyor. Kararın en erken aralık ayında çıkacağı belirtildi. (mk)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler